Times of Suriname

1D GH SXEOLFDWLH

-

Na de publicatie van PiMn roPan :aterMager op

Pei ging het snel. ,k Zerd gewntervie­Zd door een $PsterdaPse en een 6urinaaPse krant PiMn uitge ver ]orgde voor optredens in tZee radioprogr­aPPa¶s en ik verscheen op de lokale televi sie van $PsterdaP.

'e eerste recensie op internet liet niet lang op ]ich Zach ten. 'e invloedriM­ke boeken le]ersZebsite Hebban kopte 0oord en doodslag in duistere µ]ZaPproPan¶. (n eindigde Pet 0ppr dan veelbelove­nd. (en boek oP in ppn lange adrenaline­stoot uit te le]en. ,k Zas niet bliM Pet de kop Paar Zel Pet vier van de viMI ster ren. (r volgden Peer lovende recensies op internet en een paar intervieZs in tiMdschriI ten. Nu ben ik binnen dacht ik. $lleen nog Paar Zachten op een recensie in een lande liMke krant en een uitnodigin­g van +uPberto. 'ie kZaPen niet. 'e kranten en +uPberto hadden andere prioriteit­en. 'at Me boek in Nederland in de boekhandel­s ligt Zil nog niet veel ]eggen. -e ligt er tussen grote naPen Nederlands en internatio­naal Paar Me bent onbekend. :aaroP ]ou ie Pand MouZ boek oppakken" ,k begon erachter te koPen dat een debutant hard Poet Zer ken oP aandacht te kriMgen. (en Panier oP die aandacht te kriMgen is saPenZerke­n Pet andere schriMvers. +et tZeede boek van een vriend van PiM kZaP vriMZel tegeliM kertiMd Pet :aterMager uit en Ze besloten saPen boekhan dels te be]oeken. 'e]e vriend 0urat ,sik had Pet ]iMn eerste boek al een naaP opgebouZd en ]iMn tZeede boek :ees 2n]ichtbaar Zerd een groot succes. 9ooral door dit succes kregen Ze uitnodigin­gen bin nen en nu be]oeken Ze biMna ZekeliMks een boekhandel. 6oPs treden Ze op voor een groot publiek soPs voor een klein ge]elschap.

:e vertellen over on]e boe ken Paar ook over identi teit thuis voelen en ik vertel natuurliMk over heiPZee de driMIveer achter PiMn schriMver schap. Na afloop stelt het pu bliek vragen. 6oPPige vragen koPen telkens terug.

µ:aar had Me dan heiPZee naar"¶ 'e eerste keer dat ik die vraag kreeg viel ik even stil van verba]ing. 0aar voor Pensen die 6urinaPe niet kennen is dit een logische vraag. Nu ben ik voorbereid op de vraag en ik soP alles geZoon op de ]on IaPilie en vrienden de Panier Zaarop Ze Pet elkaar oPgaan buiten leven de groene natuur de blauZe lucht het gevoel thuis te ]iMn geacceptee­rd te Zor den herkend te Zorden geen vreePdelin­g te ]iMn.

µ:at voel Me als Me erge heiP Zee hebt"¶ 9oor Pensen die nooit heiPZee gekend heb ben is het slechts een Zoord voor PiM is het ]o coPple[ dat het Pet een heleboel Zoorden te beschriMve­n is. 9erlangen gePis ontZorteli­ng ont heePding ongePak onveilig heid ]Zeven verdriet. /iMden. µ+ielp het schriMven van uZ roPan tegen de heiPZee"¶ NatuurliMk niet 6chriMven hielp PiM overleven in Nederland. ,k deed de gordiM nen dicht ]odat ik de griM]e lucht niet Peer ]ag ]ette een kopteleIoo­n op Pet soulPu ]iek en schreeI over 6urinaPe. 0iMn heiPZee ging niet over Paar het schriMven Zas een goede afleiding.

8 ]egt dat uZ heiPZee over is Paar hoe is die dan over gegaan" 'e beste vraag Paar ook de PoeiliMkst­e. NatuurliMk ga ik nog graag naar 6urinaPe Paar dat vre seliMke slopende verlangen is verdZenen. ,k Zeet alleen niet hoe en ZaaroP. 2p een dag realiseerd­e ik PiM dat het gevoel dat PiMn leven viMIen tZintig Maar bepaald en ver gald had verdZenen Zas. +eeIt heiPZee een houdbaar heidsdatuP" :as viMIentZin tig Maar voldoende" 2I heeIt het Marenlang schriMven over 6urinaPe de kZelgeest opge spoord en uitgedreve­n" ,k ]al er ZaarschiMn­liMk nooit achter koPen. 0aar dat is niet erg. Chris Polanen

Schrijver van Waterjager

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname