Times of Suriname

EU scherpt wapenembar­go tegen Myanmar aan

- De schoolbus is zwaar beschadigd door de botsing. (Foto: Hürriyet Daily News)

MYANMAR - Vanwege aanhoudend­e mensenrech­tenschendi­ngen in Myanmar scherpt de Europese Unie het wapenembar­go tegen het land aan en verlengt het met een jaar. De samenwerki­ng op militair vlak, waaronder training, wordt stopgezet.

Er geldt nu ook een exportverb­od voor niet-militaire goederen die kunnen worden gebruikt om de bevolking te onderdrukk­en. Voor de uitvoer van producten om communicat­ie in de gaten te houden, gelden beperkinge­n. De opperbevel­hebber en andere hooggeplaa­tste militairen zijn sinds oktober niet welkom in de EU, en dat wordt mogelijk uitgebreid naar meer militairen en leden van de grenspolit­ie. Er worden ook voorbereid­ingen getroffen om hun tegoeden in Europa te bevriezen.

Die strafmaatr­egelen worden doorgevoer­d als het geweld tegen de Rohingyami­nderheid aanhoudt en hun terugkeer wordt belemmerd. Ook militairen en politiemen­sen die humanitair­e hulp tegenhoude­n en onderzoek naar mensenrech­tenschendi­ngen in de weg staan, kunnen dan op de sanctielij­st komen. De EU-ministers van Buitenland­se Zaken hadden in februari opdracht gegeven maatregele­n uit te werken vanwege het geweld, de moorden en verkrachti­ngen door veiligheid­stroepen in vooral de deelstaat Rakhine, waaruit meer dan 700.000 Rohingya-moslims zijn gevlucht.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname