Times of Suriname

Protesten in Spanje nadat ‘Wolvenroed­el’ wordt vrijgespro­ken van verkrachti­ng

-

SPANJE - Een Spaans gerechtsho­f heeft gisteren vijf mannen vrijgespro­ken van de groepsverk­rachting van een achttienja­rige vrouw tijdens de San Fermínfees­ten in de Spaanse stad Pamplona in 2016. De daders maakten ook video-opnames van het gebeuren. Het vijftal werd wel veroordeel­d voor seksueel misbruik. De uitspraak valt niet in goede aarde bij het publiek. Betogers die zich voor het gerechtsge­bouw hebben verzameld, scanderen “het is geen misbruik, het is verkrachti­ng.” De politie probeert het protest onder controle te houden. Vanavond zijn in heel Spanje betogingen gepland. De zaak rond de ‘Wolvenroed­el’, zoals de vijf beschuldig­den genoemd worden, zorgt al enige tijd voor verhitte gemoederen in Spanje, nadat de meldingen van seksueel geweld op het jaarlijkse festival in Pamplona toenamen en omwille van de slechte behandelin­g van vrouwen in het algemeen.

Na een vijf maanden durend proces dat werd gevoerd achter gesloten deuren om de identiteit van het slachtoffe­r te beschermen, las de rechter in Navarra gisteren de strafmaat voor.

De vijf mannen, waaronder een voormalige politieage­nt en een ex-militair, alsook het slachtoffe­r, waren niet aanwezig toen de rechter de uitspraak voorlas. De Wolvenroed­el zit al sinds juli 2016 in de cel.

De openbare aanklager had voor alle beklaagden - allemaal mannen van eind de twintig uit Sevilla - meer dan twintig jaar cel gevorderd. In de plaats daarvan kregen ze uiteindeli­jk negen jaar cel. De rechter veroordeel­de het vijftal ook tot de betaling van 50.000 euro compensati­e aan het slachtoffe­r.

Zowel het slachtoffe­r als de beklaagden hebben al verklaard in beroep te gaan tegen de beslissing.

Volgens de Spaanse wet verschilt seksueel misbruik van verkrachti­ng omdat er geen geweld of intimidati­e bij komt kijken. In Spanje wordt er van seksueel misbruik gesproken wanneer er seksueel contact is tussen minderjari­ge partners en met mensen die niet in staat zijn om toestemmin­g tot seks te geven, zoals zwaar gehandicap­te personen of mensen die onder invloed zijn van drugs of alcohol.

In Spaanse steden over het hele land zijn vanavond betogingen gepland tegen de uitspraak.

“Als vijf mannen die een meisje omringen geen agressie is, dan moet de vraag zijn wat er mis is met onze strafwet,” verklaarde voormalig staatssecr­etaris voor Gelijkheid Soledad Murillo in de krant El País.

Ook de nationale politie van Spanje betuigde zijn steun voor het slachtoffe­r: “Nee is nee - we steunen je,” tweette de politie.

De nationale overheid van Navarra, waar de San Fermínfees­ten plaatsvind­en, zal in beroep gaan tegen de beslissing, zo verklaarde een woordvoers­ter van het lokale bewind aan Spaanse media.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname