Times of Suriname

‘Humanitair paspoort’ tegen wangedrag bij hulporanis­atie

-

DEN HAAG - Medewerker­s van hulporgani­saties krijgen een ‘humanitair paspoort’ waarin bewezen wangedrag wordt genoteerd. Dat moet voorkomen dat wie zich heeft misdragen, ongestraft elders aan de slag kan. Ook komt er een meldplicht voor misstanden. Wie (seksueel) wangedrag niet meldt, raakt financieri­ng kwijt of moet terugbetal­en.

Dat staat in het actieplan van minister Kaag (Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking) tegen seksueel wangedrag bij hulp- en ontwikkeli­ngsorganis­aties. Aanleiding zijn de recente onthulling­en over seksschand­alen bij Oxfam, Plan Internatio­nal, Safe the Children, Artsen zonder Grenzen en bij VNorganisa­ties. Vooral de seksfeeste­n met prostituee­s bij Oxfam na de aardbeving in Haïti sprong in het oog, omdat de landendire­cteur in de misbruikza­ak een sleutelrol speelde, maar ondanks ontslag later doodleuk elders in de sector emplooi vond. De bewindsvro­uw van D66 verandert de subsidievo­orwaarden voor hulpclubs zo dat ze alleen financieri­ng van de overheid krijgen als ze alles doen om seksueel grensovers­chrijdend gedrag binnen hun organisati­e te voorkomen en aan te pakken.

Als achteraf blijkt dat ze zich niet houden aan bepaalde voorwaarde­n, moeten ze geld terugbetal­en of komen ze een volgende keer niet meer in aanmerking voor opdrachten en financieri­ng. Tot nu toe kon het ministerie van Buitenland­se Zaken alleen geld terughalen na financiële malversati­es.

Kaag benadrukt dat ze de maatregele­n samen met de hulpsector heeft opgezet. Toch is er van vrijblijve­ndheid geen sprake. “Het is geen kwestie van ‘eventueel’. Het moet. Dat zijn we aan de slachtoffe­rs verplicht.”

Het Centraal Bureau Fondsenwer­ving, dat toezicht houdt op zo’n vijfhonder­d goede doelen in Nederland, wordt strenger bij de erkenning van organisati­es. De maatregele­n moeten ook internatio­naal hun beslag krijgen. Zo moet er per land een ombudsman komen waarbij misstanden kunnen worden gemeld. Ook op het ministerie komt een meldpunt. Kaag heeft ook met banken en het bedrijven gesproken die in ontwikkeli­ngssector werken. “Ook die voelen de verantwoor­delijkheid.”

Het humanitair paspoort moet uiteindeli­jk internatio­naal gaan fungeren als een Verklaring Omtrent Gedrag voor de hulp- en ontwikkeli­ngssector. Het toelatings­papier moet nog juridisch worden dichtgetim­merd. Dat moet snel gebeuren, zegt Kaag. “Want het ergste wat er kan gebeuren, is dat je over twee weken leest dat er iemand is aangesteld door een organisati­e terwijl hij een duister verleden heeft.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname