Times of Suriname

NASA stuurt volgend week ‘een tijdmachin­e’ naar Mars

-

Marsbeving­en

Volgend weekend hoopt NASA een gloednieuw­e lander naar Mars te sturen. En het belooft een fantastisc­he en baanbreken­de missie te worden. Voor het eerst gaan we met Marslander InSight namelijk letterlijk een kijkje ín Mars nemen. “In zekere zin is het een soort tijdmachin­e,” aldus hoofdonder­zoeker Bruce Banerdt. “Deze meet de structuur van Mars, die 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan. Zo kunnen we teruggaan (in de tijd, red.) en de processen die Mars kort nadat deze uit de zonnenevel ontstond, gevormd hebben, begrijpen.” Daarnaast beschikt InSight over een seismomete­r die ‘Marsbeving­en’ vast moet leggen. Dit instrument is ongeveer zo groot als een volleybal en zal door de lander op het oppervlak van Mars worden gelegd. Daar kan het instrument niet alleen trillingen van marsbeving­en detecteren, maar ook trillingen die ontstaan wanneer meteoriete­n op Mars botsen, waarnemen. Deze metingen zullen weer meer inzicht geven in de materialen waaruit Mars is opgebouwd. Mogelijk kan het instrument zelfs verraden of er vloeibaar water onder het Marsopperv­lak huist en of er onder het oppervlak misschien mantelplui­men te vinden zijn. onthullen hoe groot de kern van Mars is, welke elementen er naast ijzer nog meer in die kern te vinden zijn en of die kern vloeibaar is of niet.

Vanaf zaterdag 5 mei zijn de omstandigh­eden om InSight naar Mars te slingeren gunstig. Bij slecht weer, kan de lancering tot 8 juni worden opgeschove­n. De lander zal – ongeacht het moment waarop deze gelanceerd wordt – op 26 november op Mars landen. Daar zal de lander gedurende één Marsjaar – oftewel ongeveer twee aardse jaren – onderzoek doen.

Overigens reist InSight niet in zijn eentje naar Mars. Aan boord van de raket waarmee deze gelanceerd wordt, bevinden zich twee cubesats – kleine satelliete­n – die in het kielzog van InSight naar Mars reizen. Als alles volgens plan gaat, zullen deze satelliete­n de landing van InSight monitoren en informatie daarover naar de aarde sturen. Het betekent dat we sneller dan ooit inzicht zullen krijgen in de afdaling en landing van InSight.

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname