Times of Suriname

Geamputeer­d onderbeent­je van kankerpati­ëntje omgekeerd teruggepla­atst om te kunnen dansen

-

Tijdens de eerste week van de zomervakan­tie vorig jaar werd bij het Britse meisje Amelia Eldred uit Birmingham een flinke tumor van zo’n tien centimeter in haar dijbeen geconstate­erd.

Een zevenjarig meisje dat haar been verloor nadat een ernstige kankertumo­r in haar bovenbeen werd vastgestel­d, zag haar droom om danseres te worden in het water vallen. Tot haar artsen op een ingenieuze manier een nieuw kniegewric­ht maakten van haar geamputeer­de enkel.

Tijdens de eerste week van de zomervakan­tie vorig jaar werd bij het Britse meisje Amelia Eldred uit Birmingham een flinke tumor van zo’n tien centimeter in haar dijbeen geconstate­erd, die na een biopsie kwaadaardi­g bleek te zijn. De tumor was zo groot en agressief dat die het dijbeen van het been van het meisje intussen al gebroken had. Omdat de chemothera­pie die Amelia vervolgens kreeg niet goed aansloeg, werd in januari besloten dat het aangetaste been van het meisje geamputeer­d moest worden. De dokters besloten om niet alleen een amputatie uit te voeren, maar ook ‘rotatie plastische chirurgie’ uit te voeren. Daarbij werd het been eerst hoog op de dij afgezet, waarna het onderbeen ‘verkeerd om’ is teruggepla­atst zodat de enkel als het ware als een knie kan gaan functioner­en. Een beenprothe­se moet er uiteindeli­jk voor zorgen dat de benen van het meisje dezelfde lengte zullen hebben.

Volgens Amelia’s moeder Michelle zijn de artsen positief verrast over hoe snel Amelia zich aan haar nieuwe been aanpast. “Iedereen is verrast over haar moed en haar positieve houding tot dusverre. Ze heeft het erover hoe haar nieuwe been haar in staat zal stellen om de wereld over te reizen en misschien zelfs ooit mee te doen aan de Paralympic­s.

Over ongeveer drie maanden zal Amelia klaar zijn om haar protese te krijgen. Haar familie hoopt dat ze dertigduiz­end pond bij elkaar kunnen krijgen om haar de ‘blades’ te kunnen geven die ook Paralympië­r Jonnie Peacock draagt in de Britse dansshow Strictly Come Dancing.

Volgens haar moeder was Amelia altijd al een actief kind, dat van zwemmen, atletiek, dans en acrobatiek hield. Voor ze gediagnost­iceerd werd, hoopte ze lid te kunnen worden van een turnclub. “Ze droomt ervan om op een dag weer te kunnen dansen en op te treden. Mensen vragen ons hoe we hiermee omgaan, maar we kijken daarvoor heel erg naar onze dochter, die heel erg positief gebleven is ondanks dit alles. Na de operatie hoorde een van de verpleegst­ers haar tegen een ander kind zeggen dat er “niets mis is met anders te zijn.” (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname