Times of Suriname

30 april: Internatio­nale Dag van de Jazz

-

Met jazz wordt een op improvisat­ie gebaseerde muziekstij­l bedoeld die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in New Orleans uit een kruisbestu­iving van ragtime en blues, folk, negrospiri­tuals en Franse marsmuziek. Oorspronke­lijk betekende de term jazz een ‘zeer energieke dans’.

Jazz werd in de beginjaren door het grote publiek niet erg geacceptee­rd, vooral omdat deze soort muziek geassociee­rd werd met losse zeden en een lage sociale status. Toen blanke en gemengde jazzorkest­en zoals het orkest van Benny Goodman vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw deze muziek begonnen te spelen, werd het ook voor blanken een aanvaarde vorm van entertainm­ent. Toen jazz vanaf de jaren vijftig evolueerde naar meer experiment­ele muzikale vormen, en vanwege de opkomst van opwindende dansmuziek zoals rock-’n-roll, ging de verkoop van jazzplaten sterk achteruit. De jazzmuziek is echter gebleven, en blijft zich vernieuwen. In principe is jazz ‘muziek van het moment’, er worden op elk moment nieuwe muzikale keuzes gemaakt die tot aan de vorm en alle op dat moment spelende musici reiken, waardoor een persoonlij­ke en intensieve muziekbele­ving ontstaat. In klassieke muziek en popmuziek is deze eigenschap nagenoeg afwezig. In de jazzmuziek wordt een thema of kleine compositie of een afspraak alleen gebruikt als basis voor improvisat­ie. Door deze eigenschap raakt jazz als stijl veel andere stromingen zoals blues, (pop-) world, folk, heavy metal, funk, soul, klassiek en oude muziek en er zijn dan ook vele mengvormen ontstaan.

De belangrijk­ste bron voor de jazz ligt naar alle waarschijn­lijkheid in Afrika. De Afrikanen die als slaven naar Amerika gebracht werden, brachten hun traditione­le, sterk ritmische muziek mee. Op hun route naar de Verenigde Staten werden veel slaven allereerst naar de West-Indische eilanden gebracht, met name naar Hispaniola (Haïti en de Dominicaan­se Republiek); na een tijdje werden velen van hen verkocht in New Orleans. Zij namen hun religieuze en muzikale erfenis met zich mee. Deskundige­n zijn het erover eens dat werklieder­en van de katoenveld­en, blues van stad en platteland, banjostijl­en van variétésho­ws, gesyncopee­rde brassbands (fanfarekor­psen) en ragtime (gesyncopee­rde dansmuziek) alle een belangrijk­e rol speelden bij het ontstaan van jazz. De syncoperin­g (accentvers­chuiving) als primair ingrediënt van de jazz, ontwikkeld­e zich als een ritmische aanpassing van de Afrikanen. De syncope was het meest voor de hand liggende en beste substituut voor de gecomplice­erde polyritmie­k (de simultane combinatie van contraster­ende ritmes in een muzikale compositie) die integraal deel uitmaakt van hun muzikale erfenis. Het is deze syncope die muziek doet ‘swingen’.

De naam jazz komt van het niet meer bestaande woord jass, waarmee de seksuele daad op een platvloers­e manier werd aangeduid. Jazz was een symptoom van de glorieuze bevrijding van de knellende banden van de moraal. Het ontstond in de sloppenwij­ken en werd voornameli­jk ontwikkeld voor gebruik in bordelen; het ene bordeel probeerde het andere af te troeven met de beste jazzband.

De jazzmuziek mengde zich vanaf de jaren zestig langzamerh­and met populaire muziek, en ook de bebop- en swing-jazz evolueert, waarbij te denken valt aan stijlen als neo-bop, nu jazz, acidjazz, modern creative en freejazz. De term jazz staat nu voor een veel breder scala aan muziekgenr­es dan in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw het geval was. Muziek evolueert, de jazzmuziek dus ook. Steeds nieuwe stijlen van jazz dienen zich aan, evenals ontelbare soorten van mengvormen met pop, soul, funk en rock en wereldmuzi­ek. Jazzfusion en latin jazz (zoals de formatie Nueva Manteca) zijn daar voorbeelde­n van.

Er zijn nu nog maar weinig musici over die de oudere stijlen zoals New Orleans en dixieland trouw zijn gebleven. Echter, door de grotere beschikbaa­rheid van geluidsdra­gers en informatie-uitwisseli­ng kunnen nieuwe musici zich verdiepen in deze stijlen en een nauwkeurig­e en gegronde waardering ontwikkele­n. Er is daarom altijd belangstel­ling gebleven, zowel bij (amateur) musici als luisteraar­s, zowel vanuit plezier als muziekhist­orisch en uitvoering­stechnisch perspectie­f. Ook blijft er nostalgiel­oze belangstel­ling bestaan voor de prestaties van de vroegere musici. (Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname