Times of Suriname

Extra budget Nederlands Forensisch Instituut voor dit jaar al opgemaakt

-

DEN HAAG - Het extra budget dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg om voor meer capaciteit te zorgen, is voor dit jaar al opgemaakt. Minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) waarschuwt dat het nodig is om scherper te prioritere­n bij het insturen van sporen voor forensisch onderzoek.

“Het budget wordt in een te hoog tempo uitgegeven waardoor, na aftrek van de verplichti­ngen die voor de rest van het jaar zijn aangegaan, het rond 1 mei zal zijn uitgeput.” Dit laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Het gaat hier om 3 miljoen euro die het kabinet aan het NFI gaf om extra forensisch­e dienstverl­ening in te kopen. Dit komt bovenop het oorspronke­lijke budget van het NFI, dat in 2018 in totaal 66 miljoen euro bedraagt. De minister laat weten dat de politie het Openbaar Ministerie (OM) wel gewoon gebruik kunnen blijven maken van de ‘eigen capaciteit’ van het NFI. De afweging van wat ingestuurd wordt voor forensisch onderzoek, moet wel scherper gemaakt worden, aldus Grapperhau­s.

Dat het budget nu al op is, heeft volgens de minister te maken met drie elementen. Zo is er toenemende behoefte aan forensisch onderzoek en zijn deze onderzoeke­n steeds duurder geworden. Ook duurt de opleiding tot forensisch deskundige langer “waardoor het lang duurt voordat intensiver­ingen leiden tot meer productie”.

Vorig jaar werd al bekend dat het capaciteit­sprobleem bij het NFI dermate nijpend werd, dat er secties werden doorverwez­en naar het Universita­ir Ziekenhuis in Antwerpen.

Hierbij ging het maandelijk­s om maximaal tien lichamen van mensen die mogelijk of zeker het slachtoffe­r zijn geworden van een misdrijf.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname