Times of Suriname

Wet nodig tegen foute invloed buitenland­se geldschiet­ers

-

DEN HAAG - Rijk en gemeenten moeten beter gaan samenwerke­n om te kunnen optreden tegen ontwrichte­nde boodschapp­en die bijvoorbee­ld worden verkondigd in een moskee. Daartoe moet er een nieuwe wet komen, zei de Haagse burgemeest­er Pauline Krikke gisteravon­d in Nieuwsuur.

Die moet ministers en burgemeest­ers meer mogelijkhe­den geven om onwenselij­ke invloeden “die met buitenland­se financieri­ngen meekomen naar instelling­en in Nederland” een halt toe te roepen, aldus de burgemeest­er.

Buitenland­se financieri­ng vindt ze op zich niet problemati­sch. Dat wordt het wel als met het geld ook boodschapp­en of standpunte­n meekomen die onze manier van leven en onze democratis­che rechtsstaa­t ondermijne­n. Als voorbeelde­n noemde zij de komst van veel buitenland­se predikers, vrouwenbes­nijdenis of het op straat aanspreken van vrouwen dat hun kleding degelijker moet.

“Het gaat me niet om de islam, maar om het tegenhoude­n van ontwrichte­nde boodschapp­en,” aldus Krikke. “Die haaks staan op wat wij in Nederland met elkaar nastreven en in wetten hebben vastgelegd, die willen wij niet in onze wijken en buurten. Maar we hebben nu onvoldoend­e middelen om ertegen in actie te komen.”

De burgemeest­er reageerde onder meer op uitlatinge­n over vrouwenbes­nijdenis van voorganger­s in de Haagse As Soennah Moskee. Die moskee zou worden gefinancie­rd door een omstreden investeerd­er uit Koeweit. Als dat klopt, is dat “zeer ernstig en zeer zorgwekken­d,” stelde Krikke eerder. (AD)

 ??  ?? De demonstran­ten houden een spandoek waarmee ze hun boodschap willen aangeven.
(Foto: WordPress)
De demonstran­ten houden een spandoek waarmee ze hun boodschap willen aangeven. (Foto: WordPress)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname