Times of Suriname

Betogers eisen onafhankel­ijk onderzoek naar gewelddadi­g politieopt­reden in Nicaragua

-

NICARAGUA - De Nicaraguaa­nse studenten die aan de basis liggen van de golf van protesten tegen de regering van president Daniel Ortega, roepen op tot de oprichting van een onafhankel­ijke commissie tegen het gewelddadi­ge optreden van de politie. Bij het geweld vielen volgens het Nicaraguaa­nse centrum voor de mensenrech­ten (Cenidh) in totaal 43 doden.

De protesten in Nicaragua braken woensdag uit in verschille­nde steden. De betogers kantten zich tegen een geplande hervorming van de pensioenen en de sociale zekerheid. De protesten ontaardden al snel in geweld tussen de politie en actievoerd­ers. Het ging om de gewelddadi­gste sinds Ortega elf jaar geleden president werd. Maandag kondigde de president uiteindeli­jk aan dat hij de omstreden hervorming­en zou intrekken en in dialoog wilde gaan met zijn tegenstand­ers. Sindsdien verlopen de protesten - die ondertusse­n geevolueer­d zijn tot betogingen tegen de regering en de harde repressie - vreedzaam. Om tegemoet te komen aan de eisen van de betogers, richtte parlements­voorzitter Gustavo Porras vrijdag een commissie op om de feiten van de voorbije weken te ‘onderzoeke­n, analyseren en verduideli­jken’. De studentenl­eiders verwierpen dat initiatief zaterdag echter. “We aanvaarden niet dat de moordenaar­s een onderzoek voeren naar zichzelf”, luidde het.

Ze eisen de oprichting van een ‘onafhankel­ijke en geloofwaar­dige’ commissie die “alle directe en indirecte verantwoor­delijken van de misdaden tegen de mensheid onderzoekt, veroordeel­t en bestraft.” Zolang die er niet komt, willen ze niet om de tafel gaan zitten met de regering.

Op het optreden van de politie kwam eerder al heel wat internatio­nale kritiek. Zo veroordeel­den Human Rights Watch, de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Vaticaan al het buitenspor­ig geweld.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname