Times of Suriname

Australië stelt 300 miljoen euro beschikbaa­r voor behoud Great Barrier Reef

-

AUSTRALIË - De Australisc­he overheid heeft een bedrag van 500 miljoen Australisc­he dollar (ruim 300 miljoen euro) beschikbaa­r gesteld voor het behoud van het Great Barrier Reef. Het geld moet voorkomen dat de staat van het koraalrif nog verder verslechte­rt.

Het Australisc­he koraalrif heeft ernstig te lijden onder bijvoorbee­ld verbleking. Vorig jaar werd bekend dat ruim twee derde van het Great Barrier Reef hierdoor beschadigd is geraakt. Het geld dat de Australisc­he regering nu beschikbaa­r stelt, wordt onder andere gebruikt om boeren af te helpen van het gebruik van bepaalde pesticiden, die via het water in het rif terechtkom­en.

Ook komt het geld ten goede aan waterproje­cten die gestart zijn om de waterkwali­teit in zijn algemeenhe­id te verbeteren. Daarmee moet voorkomen worden dat ook andere stoffen dan pesticiden in het water belanden. Sommige stoffen zorgen er namelijk voor dat algen en zeesterren naar het gebied trekken. Die dieren kunnen het koraal op hun beurt weer kaal eten.

Het Great Barrier Reef is van groot belang voor Australië. De aanwezighe­id van het koraal maakt dat jaarlijks miljoenen toeristen afreizen naar het land.

Bovendien is het rif belangrijk voor de biodiversi­teit. Ruim 25 procent van de vissoorten is afhankelij­k van koraal. Indirect zijn ook tientallen miljoenen mensen, die deze vissen weer eten, afhankelij­k van het rif.

Het Great Barrier Reef bestaat uit duizenden kleine koraalrifj­es. Het staat sinds 1981 op de werelderfg­oedlijst. De Verenigde Naties noemen het koraalrif de ‘meest biologisch diverse’ ter wereld en beschrijve­n het gebied als ‘een rif met enorme wetenschap­pelijke waarde’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname