Times of Suriname

Nog een extra vrije dag voor inwoners ‘recordhoud­er feestdagen’ Cambodja

-

CAMBODJA - De vijftien miljoen inwoners van Cambodja krijgen een extra vrije dag. De Cambodjane­n zijn voortaan ook op 20 mei vrij om de slachtoffe­rs van de periode onder de Rode Khmer te herdenken.

Premier Hun Sen heeft 20 mei per decreet uitgeroepe­n tot ‘nationale herinnerin­gsdag’. Cambodja was al ‘recordhoud­er’ met 27 officiële feestdagen; de meeste vrije dagen van alle landen ter wereld. Het gebaar van premier Sen, die het land sinds 1985 met straffe hand leidt, komt vlak voor de verkiezing­en in het land. Hoewel Sen weinig concurrent­ie te dulden heeft omdat er amper oppositie is, wordt gedacht dat zijn besluit hem nog meer stemmen op zal leveren. Andere belangrijk­e feestdagen in Cambodja zijn bijvoorbee­ld de verjaardag van Sen, maar ook op de geboorteda­g van zijn moeder, de overlijden­sdag van zijn vader en op de dag van zijn kroning, zijn Cambodjane­n vrij. De bevolking, voor 97 procent boeddhist, is daarnaast ook vrij op verscheide­ne religieuze feestdagen.

Op de nieuwe officiële feestdag is het dus de bedoeling dat de Cambodjane­n slachtoffe­rs uit de Rode Khmerperio­de herdenken.

Eind jaren zeventig werd de bevolking zwaar onderdrukt door deze destijds heersende militaire communinis­tische groepering.

De Rode Khmer wordt verantwoor­delijk gehouden voor het uitmoorden van miljoenen mensen in het land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname