Times of Suriname

Amerikaans­e minister Pompeo ziet uit naar samenwerki­ng met Noord-Korea

-

VS - De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo heeft gisteren in een interview met de Amerikaans­e nieuwszend­er ABC News gezegd vertrouwen te hebben in de geplande ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De twee leiders zullen tijdens hun ontmoeting gaan praten over het beëindigen van het kernwapenp­rogramma van Noord-Korea. Pompeo zei dit naar aanleiding van zijn ‘geheime’ ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider tijdens het afgelopen paasweeken­d. Hij vertelde verder aan de nieuwszend­er dat hij een “duidelijke misse” had gekregen van Trump voor de ontmoeting.

Zo moest hij de kwestie van de Amerikaans­e burgers die vastzitten in Noord-Korea aankaarten en de denucleari­satie van het schiereila­nd ter sprake brengen, vertelt Pompeo.

Pompeo, tijdens het bezoek nog CIA-directeur, is donderdag officieel benoemd tot minister van Buitenland­se Zaken van de VS. Hij volgt Rex Tillerson op, die in maart door Trump werd ontslagen. Trump accepteerd­e begin maart een uitnodigin­g van de Noord-Koreaanse leider. Later in mei zullen de twee elkaar ontmoeten.

De VS is de belangrijk­ste bondgenoot van Zuid-Korea en staat bekend als een land dat zich hard opstelt tegen Noord-Korea. Onder de leiding van president Trump verandert die houding de laatste tijd snel.

De gesprekken tussen de VS en Noord-Korea worden gezien als een belangrijk onderdeel op weg naar daadwerkel­ijke vrede tussen de twee Korea’s.

(NU)

 ??  ?? De Amerikaans­e president Donald Trump en ambtgenoot Kim Jong-un. (Foto: KTLA)
De Amerikaans­e president Donald Trump en ambtgenoot Kim Jong-un. (Foto: KTLA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname