Times of Suriname

Veertig doden na vermoedeli­jk jihadistis­che aanval in Mali

-

MALI - Bij aanvallen op twee dorpen in Mali zijn afgelopen donderdag en vrijdag veertig mannen om het leven gekomen. Vermoedeli­jk werden de aanvallen uitgevoerd door jihadistis­che groepering­en, zei de gouverneur van de regio gisteren.

De getroffen dorpen, Anderanbou­cane en Awakassa , liggen in de woestijn en zijn zeer geïsoleerd. De dodelijke slachtoffe­rs zijn Toeareg, een Berbervolk van traditonee­l nomadische veehouders. Alle doden waren mannen of tienerjong­ens.

Het is onrustig in Mali sinds verschille­nde rebellengr­oepen in 2012 een gewapende strijd tegen de regering begonnen om de onafhankel­ijkheid van Noord-Mali te bewerkstel­ligen. Daarbij kregen jihadistis­che groepering­en de overhand over Toearegona­fhankelijk­heidsbeweg­ing. De extremiste­n maken handig gebruik van de etnische conflicten in het gebied, zoals dat tussen de lichtgetin­te Toearegs en de donker getinte Fulani-stam over drenkplaat­sen voor vee in de Sahara. In 2013 grepen zowel Frankrijk als de Afrikaanse Unie en de VN in en wist het Malinese leger met die internatio­nale steun de steden in Noord-Mali te heroveren. Sindsdien wordt er echter nog regelmatig gevochten in het gebied, terwijl Frankrijk overweegt haar troepen terug te trekken. Ook Nederland is tot eind dit jaar betrokken bij de VN-missie in Noord-Mali.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname