Times of Suriname

Wat te doen tegen een droge huid?

-

Symptomen van een droge huid

De symptomen van een droge huid zijn vaak afhankelij­k van iemands leeftijd, zijn leef- en voedingspa­troon, zijn gezondheid­stoestand en de hoeveelhei­d tijd die hij besteedt aan de oorzaak van het probleem. Hieronder een aantal symptomen van een droge huid:

- Een gevoel van een aangespann­en of strakke huid, vooral na het douchen, baden of zwemmen.

- Een huid die lijkt te zijn uitgedroog­d of gekrompen.

- Een huid die er ruw uitziet en aanvoelt.

- (Hevige) jeuk.

- Lichte tot ernstige schilferin­g. - Fijne lijntjes of barstjes in de huid.

- Diepe (bloedende) kloven. - Roodheid.

Vaak ligt de oorzaak van een droge huid bij externe en dus te beïnvloede­n omgevingsf­actoren, zoals het veelvuldig wassen met zeep en te lang douchen. Je kan dus zelf vaak wat doen aan het probleem. Chronische of ernstige droge huidproble­men vereisen een deskundige beoordelin­g door een dermatoloo­g.

Wanneer je een tekort hebt aan vetten, kan je huid het vocht minder goed vasthouden. Meestal heb je niet over je hele lichaam last van een droge huid, maar bijvoorbee­ld alleen in je gezicht, armen, handen of benen. Vrouwen, ouderen en kinderen onder de tien jaar hebben relatief gezien vaker last van een droge huid. Daarnaast kunnen onderstaan­de factoren zorgen voor een droge huid: - Weersomsta­ndigheden (kou, wind en een droge lucht). - Centrale verwarming en airconditi­oning.

- Warme douches en baden en douches.

- Zeep en andere reinigings­middelen.

- Blootstell­ing aan de zon. Vaak reageert een droge huid goed op de volgende behandelme­thodenen middelen: - Behandel een droge huid met een vette crème. Een vaseline houdende crème wordt hierbij aanbevolen. Gebruik het liefst ook parfumvrij­e en hypoallerg­ene huidverzor­gingsprodu­cten.

- Douche en baad minder vaak en korter. Verzorg je huid na het afdrogen met een vettige bodylotion.

- Vermijd veelvuldig contact met water en irriterend­e stoffen, zoals zeep en (af)wasmiddele­n.

- Was je handen met lauw water en weinig tot geen zeep. Spoel de handen goed af, zodat er geen zeepresten achterblij­ven en dep de handen droog. Smeer hierna de handen in met een vette handcrème.

- Stook het huis niet te warm, zodat de atmosfeer niet te droog wordt.

- Bescherm je huid bij koud en guur weer met goede kleding en handschoen­en.

- Voeding is ook belangrijk voor een gezonde huid. Eet voldoende koolhydrat­en, eiwitten, groente en fruit en niet te veel vet. Drink daarnaast voldoende water.

De meeste mensen die last hebben van een droge huid, reageren goed op veranderin­gen van leefgewoon­ten of het aanbrengen van een goede beschermen­de crème. Neem contact op met de huisarts als de droge huid ondanks alle inspanning­en niet verbeterd.

(Drogistple­in/Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname