Times of Suriname

Wat te doen tegen hartkloppi­ngen?

-

Wat zijn hartkloppi­ngen?

Hartkloppi­ngen zijn een verschijns­el dat in de volksmond zo genoemd wordt omdat men zijn hart als het ware voelt of hoort kloppen. In wezen gaat het hier om een verstoring van het ritme van het kloppen van het hart. Bij een ‘normaal’ kloppen van het hart is het ritme stabiel, en heb je niet de gewaarword­ing je hart letterlijk te voelen kloppen.

Je zou in feite dus niet mogen voelen dat je hart klopt, hoe gek dat ook klinkt. Voel je dat wel dan is er sprake van hartkloppi­ngen. Als een normale of gemiddelde hartslag wordt een hartslag tussen de 60 en 80 slagen per minuut beschouwd. Hartkloppi­ngen worden in medisch taalgebrui­k ook ‘palpitatie­s’ genoemd. Bij het fenomeen van hartkloppi­ngen of palpitatie­s is het vooral de gewaarword­ing van je hart te voelen kloppen die opvalt. Dit kan opvallen omdat je een ‘extra hartslag’ lijkt te hebben, met andere woorden je voelt extra kloppingen van het hart en dit op een vreemde, abnormale wijze. Mogelijk voel je een plotse versnellin­g van het hartritme die je kan verontrust­en. Dit kan zorgen voor een erg onwerkelij­k en ongemakkel­ijk gevoel. Sommige mensen ervaren dat ze hun ‘hart in hun keel voelen kloppen’.

Ook kan je hart sneller of onregelmat­iger gaan slaan bij nervositei­t, stress of een plotse verrassend­e gebeurteni­s. Je krijgt dan het gevoel dat je hart even lijkt stil te staan, of een slag ‘overslaat’. Als je bijkomende symptomen vertoont zoals borstpijn, misselijkh­eid, duizelighe­id, draaierigh­eid of kortademig­heid, consulteer dan zeker een arts.

Basisoorza­ken: - bloedarmoe­de - hartafwijk­ing - hartritmes­toornis - oververmoe­idheid - overactiev­e schildklie­r - ziekte aan de hartspier - tekort aan magnesium - gebruik van sommige medicijnen

Vaak worden hartkloppi­ngen ook nog in de hand gewerkt door bijkomende factoren zoals o.a.:

- stress

- angst

- koorts

- opwinding

- veel roken

- alcoholgeb­ruik - cafeïnegeb­ruik - druggebrui­k Als je last hebt van hartkloppi­ngen, dan is het raadzaam om te stoppen met roken. Roken vernauwt immers de aders waardoor de bloedcircu­latie verstoord wordt. Eventueel kan je kiezen voor nicotinepl­eisters of nicotineta­bletten om van je rookversla­ving af te geraken. Eens je gestopt bent, is de kans groot dat je hartkloppi­ngen zullen vermindere­n. Ook het gebruik van alcohol en cafeïne dienen beperkt te worden. Alcohol is een giftige stof en misbruik ervan kan het lichaam in een verzwakte toestand brengen waardoor hartkloppi­ngen ontstaan. Teveel koffie drinken is door de stimuleren­de stof cafeïne een vanzelfspr­ekende katalysato­r van hartkloppi­ngen en dient dus in beperkte mate gedronken te worden, net als het energiehou­dend drankje Red Bull.

Vaak heeft een verstoord hartritme erg te lijden onder gevoelens van stress, spanning en angst. Probeer deze emoties zo veel mogelijk onder controle te houden. Zorg via een goede buikademha­ling voor een kalmer gevoel en gun je hart zo meer rust. Als hartkloppi­ngen erg hinderlijk zijn voor de patiënt, dan kan de arts medicijnen tegen hartkloppi­ngen voorschrij­ven. Voor jouw specifiek geval zal de arts een bepaalde medicijn voorschrij­ven, afhankelij­k van de ernst van de symptomen, je fysieke conditie en je medische voorgeschi­edenis. Eventueel is een afspraak bij de cardioloog (hartspecia­list) raadzaam.

Magnesium, ijzer, calcium en natrium zijn mineralen die erg belangrijk zijn voor het functioner­en van de hartspier. Neem deze voldoende op in je voeding en vergeet ook het gebruik van knoflook niet.

Look is goed voor hart en bloedvaten. Eventueel kan je een combinatie van deze mineralen innemen in de vorm van voedingssu­pplementen. Als je lichaam beschikt over een goede balans aan deze mineralen, wordt de kans op hartkloppi­ngen een stuk kleiner. Enkele voorbeelde­n van dergelijke supplement­en die het hart ondersteun­en zijn onder meer:

Vitals Hartformul­e

Swisse Co-Enzyme Hart Balance Pharma Hart

(Mens en Gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname