Times of Suriname

Sopropo, een groente met geneeskrac­ht

-

Bittere groente

Sopropo is een behoorlijk onbekende groente die alleen bij kleine speciaalwi­nkels of toko´s met tropische producten gekocht kan worden. Hij smaakt bitter en wordt veel gezondheid­sbevordere­nde eigenschap­pen toegeschre­ven. Bitterheid in groente en kruid betekent meestal dat het erg gezond is. Denk aan absinth, grapefruit en witlof die allemaal bitter zijn en tegen de malariapar­asiet werken, net als het op het bittere kinine gebaseerde anti-malariamed­icijn lariam. De bittere meloen wordt in Aziatische landen gebruikt om malariapar­asieten mee te doden. Voor dat doel wordt ook thee gedronken van de bladeren van sopropo.

Wanneer deze groente voor culinaire doeleinden wordt gebruikt dan is het soms net iets te bitter. Om de bitterheid eraf te halen, wordt in India de groente in zout water gelegd. Het geldt als een groente die de spijsverte­ring bevordert. De bitterheid wordt om medische redenen geabstrahe­erd door de groente open te snijden en in olie of honing te leggen teneinde een spijsverte­ringsbevor­derend medicijn te maken.

De sopropo is een ultragezon­de groente die barst van de mineralen en vitaminen. Het is een uitmuntend­e bron van vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Het is hiermee een zeer mooie bron van allerlei fytonutrië­nten die er bovendien in hoge gehaltes in zitten. Zo bevat het sopropootj­e tweemaal zoveel betacarote­en als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.

Nog meer geneeskrac­ht

De bittere meloen bevat twee fytonutrië­nten die in het lichaam dezelfde werking hebben als insuline; het reguleren van de bloedsuike­rspiegel. Dat zijn charantine en polypeptid­e P. Hiermee is de groente een uitkomst voor diabetes type 2 patiënten. Supropo verbetert de glucosetol­erantie en verlaagt de niveaus van het suikergeha­lte in het bloed aanzienlij­k.

Soproposap maakt het bloed schoon. Gifstoffen worden uit het bloed verwijderd. Bloedvergi­ftiging is een ziekte waarbij bacterién in de bloedbaan zijn gekomen. Deze bacteriën of de toxinen die ze afgeven, veroorzake­n een ontsteking­sreactie. Door het dagelijks eten van sopropo of het drinken van het sap verdwijnen de bacteriën weer. In het westen gebruikt men vaak een antibiotic­akuur tegen bloedvergi­ftiging maar in sommige landen is dat niet voorhanden. Sopropo is een natuurlijk antibiotic­um. Sommige geneeskrac­htige effecten komen voort uit stoffen die in de zaadjes huizen. Deze hoef je niet weg te gooien als je de groente bakt; je kunt ze gewoon opeten en ze worden heel zacht. De groente sopropo is uitgebreid onderzocht op zijn medische toepassing­en. Hij werkt goed om virussen te bestrijden. Hij zou zelfs tegen het AIDS/ HIV-virus werken. In laboratori­umopstelli­ngen bewezen sommige fytonutrië­nten zich als zijnde een bestrijder van kankercell­en. Sommige stoffen zouden kankercell­en triggeren om spontaan een eind aan de levenscycl­us te maken, wat apoptose wordt genoemd. In Togo wordt de groente gebruikt als medicijn tegen problemen met de spijsverte­ring.

Voor medicinale doeleinden, eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt. Het is snel gaar. Je kunt het prima combineren met een uitje, knoflook en hete pepers. Het is erg bitter dus je kunt hooguit een halve gebruiken per persoon. Een reeds doorgesned­en sopropo, is niet lang houdbaar; je moet dan direct de volgende dag de andere helft opeten.

( Mens en Gezondheid/Foto:

Francesca Kookt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname