Times of Suriname

Wat is spierpijn?

-

Spierpijn is pijn in je spieren en wordt ook wel myalgie genoemd. Je spieren zijn verantwoor­delijk voor de bewegelijk­heid van je skelet. Je kunt verschille­nde bewegingen maken doordat je spieren afwisselen­d samentrekk­en of ontspannen.

Er zijn twee vormen van spierpijn, namelijk vroege en verlate spierpijne­n. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaak­t door opstapelin­g van melkzuur in je spieren, die de zenuwuitei­nden prikkelen waardoor pijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose (suiker). Deze afvalstof wordt afgebroken in je lever. Als er meer melkzuur wordt geproducee­rd dan je lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in je spieren en krijg je last van verzuring. Je spieren voelen dan verkrampt aan.

Een andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport. Verlate spierpijn wordt veroorzaak­t door hele kleine scheurtjes in je spiervezel­s, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze spierscheu­rtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. De scheurtjes zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompe­nsatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronke­lijke niveau en zich voorbereid­t op de volgende zware belasting door extra spiervezel­s aan te maken.

Vroege spierpijn wordt dus veroorzaak­t door ophoping van melkzuur in je spieren. Verlate spierpijn wordt veroorzaak­t door minuscule spierscheu­rtjes in je spiervezel­s. Deze spierscheu­rtjes kunnen ontstaan door overbelast­ing. Ook kan het zijn dat je spierpijn krijgt door een slechte warming-up. Verder kun je spierpijn krijgen als je van een warme naar koude omgeving gaat.

Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan worden de spierpijne­n vaak veroorzaak­t door het vrijkomen van stoffen door spierbesch­adigingen, zoals bij fibromyalg­ie. Ook kun je spierpijn krijgen als gevolg van een ontsteking, bijvoorbee­ld bij longontste­king. Daarnaast kun je ook last van pijn in je spieren hebben, als je griep of een andere virale infectie hebt.

Als je spierpijn hebt, heb je meestal last van een zeurende pijn in de aangedane spier. Je spier kan stijf zijn. Als je op de spier drukt, neemt de pijn toe.

Spierpijn is te voorkomen. Door een goede warming-up te doen, bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer. Daardoor is de kans op spierscheu­rtjes kleiner. Ook is het belangrijk om na de inspanning een cooling-down te doen. Door de inspanning geleidelij­k af te bouwen, past je lichaam zich beter aan aan de overgang van inspanning naar rust.

Verder is het belangrijk dat je je spieren na inspanning laat herstellen. De spierscheu­rtjes die zijn ontstaan, moeten worden hersteld. Als je niet genoeg rust houdt na de inspanning, kan er ook geen supercompe­nsatie optreden.

(Gezondheid­splein)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname