Times of Suriname

Kanhai vraagt krijgsraad zich onbevoegd te verklaren

-

PARAMARIBO – Advocaat Irvin Kanhai vroeg maandag aan de krijgsraad om zich in het 8 Decemberst­rafproces betreffend­e de zaken van Stephanus Dendoe, Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Winston Caldeira en Errol Alibux onbevoegd te verklaren. Hij motiveerde dat de krijgsraad twee contraire beslissing­en nam.

Hij zegt dat de verdedigin­g vraagt om te doen zoals de wetgever van de rechter verlangt, namelijk hetgeen is aangegeven in de laatste wijziging van de Amnestiewe­t. Kanhai geeft aan dat de krijgsraad een beslissing nam op 11 mei 2012, waarbij het proces werd geschorst. “De verdedigin­g heeft er belang bij, zeker als een vergelijki­ng zal worden gemaakt met uw besluit van 9 juni 2016. Zij is genoodzaak­t de status van uw onderzoek na 2016 te toetsen en na te gaan als uw hervatting van het onderzoek enige juridische grondslag heeft.” Op 11 mei 2012 was er volgens Kanhai helemaal geen tussenvonn­is, maar een einduitspr­aak in het 8 Decemberst­rafproces.

Het gevolg is, dat de voortzetti­ng van de behandelin­g na de einduitspr­aak elke juridische grondslag mist. Kanhai zegt dat volgens artikel 1 van het Wetboek van Strafvorde­ring de rechter niet vrij is om een duidelijke wetbepalin­g een ruimere betekenis te geven. De verdedigin­g stelde vast, dat in 2012 de raad geen schending van een grondrecht had vastgestel­d en in 2016 plotseling wel van schending sprake was. In 2012 had de rechter geen toetsingsb­evoegdheid en in 2016 plotseling wel. “De eenheid van rechtspraa­k met name voor de rechter in haar rechtsvind­ingwerk is bepalend voor de rechtszeke­rheid in een land en is van belang voor behoud van de democratie. De genoemde contraire beslissing­en door een en het zelfde gerecht is noch voor de rechter in persoon noch voor de rechtspraa­k in zijn geheel een goede zaak en geeft een vertekend beeld van bedoelde instituten.” Volgens de raadsman is vastgestel­d dat er een consequent­ie hieraan verbonden moet worden en die consequent­ie zal een gevolg moeten zijn van de zelfreflec­tie die de rechtspraa­k gehouden is te plegen en zich alsnog onbevoegd te verklaren om kennis te nemen van deze strafzaak.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname