Times of Suriname

Schiphol moet dip aankunnen

-

AMSTERDAM - Twee dagen na de chaos heeft Schiphol nog geen verklaring voor het falen van de ict-systemen. De kritiek op het bedrijf groeit: “Het moet zo’n dip kunnen opvangen.’’

Ruim veertig vluchten werden zondagocht­end geannuleer­d. De rijen in de terminals waren langer dan 100 meter. De opritten naar de luchthaven werden afgesloten en passagiers liepen met hun bagage over de vluchtstro­ok. Duizenden vakantiega­ngers konden niet vertrekken of gingen vertraagd op weg naar hun bestemming.

Maar gistermidd­ag, bijna 40 uur nadat AmsterdamZ­uidoost en het nabijgeleg­en Schiphol werden getroffen door een grote stroomstor­ing, kwam de luchthaven nog steeds niet verder dan een algemene verklaring: “Er was een tijdelijke stroomstor­ing waardoor systemen uitvielen. We zijn direct gestart met een intern onderzoek. Daarnaast laten we ook een onafhankel­ijk onderzoek uitvoeren door een externe partij.’’

Wanneer dat interne onderzoek is afgerond en wie dat externe onderzoek gaat doen, is nog niet bekend. Ondertusse­n komt de luchthaven steeds meer onder vuur te liggen. Netbeheerd­er Tennet stelt dat ‘bedrijven een spanningsd­ip in het elektricit­eitsnetwer­k moeten kunnen opvangen’. Anonieme experts stellen in De Telegraaf schrijft dat het ict-netwerk op Schiphol verouderd is en last heeft van achterstal­lig onderhoud. De luchthaven wil er niet op reageren.

Bekend is dat de stroomstor­ing in de nacht van zaterdag op zondag niet Schiphol zelf trof, maar 18.000 huishouden­s in Amsterdam-Zuidoost. Dergelijke storingen gaan vaak gepaard met een ‘spanningsd­ip’ op andere delen van het netwerk. “Dat kan een millisecon­de zijn. Thuis merk je dan dat de lamp even knippert’’, zegt een woordvoerd­er van netwerkbeh­eerder Tennet. “Dergelijke dips komen geregeld voor. Een bedrijf zou dat moeten kunnen opvangen.’’ De meeste bedrijven in de regio konden dat ook. Op Schiphol sloegen daarentege­n meerdere systemen af. Het opnieuw opstarten van het check-insysteem duurde uren. In de vertrekhal­len ontstond chaos. Het was de vierde keer in nog geen anderhalf jaar dat vluchten moesten worden afgeblazen omdat er storingen waren in computersy­stemen. Twee keer bij de luchtverke­ersleiding, een keer bij ITgigant Amadeus en deze keer vanwege een stroomstor­ing. De impact van de storing van zondag was dusdanig dat de noodstroom­voorzienin­g op de luchthaven in werking trad. Dat lijkt de luchthaven­systemen te hebben ontregeld. Maar even verderop, op Schiphol-Oost bij de Luchtverke­ersleiding Nederland, was geen vuiltje aan de lucht.

De luchthaven had nog zo bezworen dat dit jaar geen passagiers­infarct zou ontstaan, door maximale inzet van personeel. Maar de infrastruc­tuur lijkt daarbij te zijn vergeten. De vorige keer dat de luchthaven plat ging door een storing - bij Amadeus, waar Schiphol niks aan kon doen - klonk in Den Haag de roep om de luchtvaart­sector onder de paraplu te brengen van de ‘netwerk- en informatie­beveiligin­gsrichtlij­n’ die bedrijven met essentiële dienstverl­ening een zorgplicht oplegt ‘betreffend­e de continuïte­it van hun dienstverl­ening’.

Dat zegde toenmalig staatssecr­etaris Sharon Dijksma van Luchtvaart ook toe. De daarbij behorende maatregele­n, lijken op Schiphol nog niet te zijn afgerond. Ook Tennet krijgt kritiek. Na een desastreuz­e storing in Diemen in 2015, die de hele regio trof, kapittelde waakhond ACM de hoogspanni­ngsleveran­cier. Die moet van de toezichtho­uder alle systemen dubbel uitvoeren, iets wat Tennet onnodig en onbetaalba­ar vindt.

(AD)

 ??  ?? Chaos in de vertrekhal­len van Schiphol op zondag.
Chaos in de vertrekhal­len van Schiphol op zondag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname