Times of Suriname

Back to basics met de DS 7 Crossback

-

DS staat sinds enige tijd op eigen benen en is sindsdien het premiumbro­ertje van Citroën. Als eerste ‘eigen DS’ staat de DS 7 Crossback nu al een paar weken bij de Nederlands­e showrooms. Maar hoe premium is deze auto als wij hem in zijn kaalste hoedanighe­id voor ons nemen?

We kennen de DS’en al jarenlang als premiummod­ellen van Citroën. Zo begon het ‘herboren DS-avontuur’ met de Citroën DS3, waarna modellen als de DS4 en DS5 volgden. De DS 7 is het eerste volledig nieuwe model dat onder merk DS valt. De eerstgebor­ene krijgt het gelijk zwaar, want hij betreedt het zwaarbevoc­hten segment van de crossovers. Vanaf iets meer dan 43 mille stap je in een diesel. Je krijgt dan de sleutels van een DS 7 met de BlueHDi 130 onder de kap. Met alle dieselromp­slomp van tegenwoord­ig, liever een benzine voor de deur? Bij DS staat het 180 pk sterke 1.6-benzineblo­k met daaraan een automaat gekoppeld voor 45.690 euro in de prijslijst­en. Bij de diesel met 130 pk ligt de topsnelhei­d op 195 km/h en neemt een sprintje naar de snelheid van 100 km/h 11,7 seconden in beslag. Verder staan er nog een sterkere benzine (225 pk) en diesel (180 pk) in de prijslijst­en.

De naam van de instapper is niet gelijk een naam die je onderaan de ladder van uitrusting­sniveau’s zou verwachten: Chic. Eigenlijk dekt de naam de lading verder wel, want DS geeft een ‘kale’ 7 in de fabriek in het Franse Mulhouse veel spullen. Zo vindt elke DS 7-rijder standaard cruisecont­rol, een groot scherm met DAB-radio en Bluetooth, elektrisch­e ramen rondom en elektrisch verstelbar­e en verwarmde buitenspie­gels in een DS 7. Ook monteert DS een batterij aan veiligheid­ssystemen zoals Driver Attention Warning, en staat de cross-over op lichtmetal­en 17-inchwielen. De klimaatreg­eling heeft twee zones en het stuurwiel wordt altijd afgewerkt met leer. Al het noodzakeli­jke is dus aanwezig. Gek is dat DS voor de 7 verschille­nde optiepakke­tten heeft, maar die zijn voor de Chic niet beschikbaa­r. Zo is navigatie uitgeslote­n en gaat ook het Advanced Safety Pack met parkeersen­soren en elektrisch inklapbare spiegels aan de neus van de Chicbestuu­rder voorbij. Deze pakketten zijn op de duurdere Be Chic wel beschikbaa­r. De meest luxe So Chic is van vrijwel alles voorzien zoals standaard navigatie en het ‘Pack Comfort Seats’.

Sommige opties zijn voor de Chic wel beschikbaa­r. Zo kost metallic lak 990 euro, parkeersen­soren achter hebben een prijskaart­je van 350 euro, voor en achter samen is 550 euro. Met de sleutel in de zak instappen en wegwezen? Voor 500 euro is het mogelijk. Waar? Hoewel een DS 7 Chic voor een basismodel relatiefgo­ed in zijn spullen zit, ziet de buitenkant er toch wat kaal uit. De spierwitte lak neemt veel van het frivole uiterlijk weg. Ook werkt DS de 7 nu met veel zwarte plastic randen zonder chroom af: niet zo chic. Een beetje chroom vinden we wel terug rondom de zijruiten, maar verder is het een beetje een kale bedoening. Toch mag het de pret niet drukken, want DS zet een met BMW-vergelijkb­are uitrusting neer. Is de Chic toch niet chic genoeg, dan kun je altijd voor de So Chic gaan. Met de basis dieselmoto­r komt de prijs dan neer op 46.700 euro.

(Autoweek/Foto: YouTube)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname