Times of Suriname

C-47 ondersteun­t acties ABS-personeel

-

PARAMARIBO – De vakcentral­e C-47 ondersteun­t sinds gisteren de acties van het personeel van de stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Ruim 100 medewerker­s zijn al twee weken in actie, om een loonsverho­ging van minimaal 20 tot 25 procent met terugwerke­nde kracht af te dwingen. Er wordt uit protest tot twaalf uur gewerkt.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vindt dat de staking nu te lang duurt. Volgens hem wordt het personeel aan zijn lot overgelate­n. ABS valt onder het Ministerie van Financiën. De directie is de gesprekspa­rtner van de bond om te onderhande­len over de collectiev­e arbeidsove­reenkomst. Ook bemiddelin­g van de Bemiddelin­gsraad voor geheel Suriname tussen de directie en het bondsbestu­ur, heeft geen positief resultaat opgeleverd. “De mensen willen graag werken, maar willen nu een verhoging. Het personeel heeft voor het laatst een verhoging van vier procent ontvangen in 2016, terwijl de prijzen in de winkels behoorlijk zijn gestegen”, aldus Berenstein.

De vakbondsle­ider benadrukt dat de regering en directies van organisati­es vaker afspraken maken die zij daarna terzijde schuiven. Hij zegt dat zelfs collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n die gesloten zijn, niet worden uitgevoerd. “Er wordt een datum van invoering ingesteld, maar wanneer de tijd is aangebroke­n, blijkt dat de regering en de directies van organisati­es zich niet aan de afpraken houden en eenzijdig uitstellen.” De C-47-voorzitter zegt dat het personeel van het ABS heel belangrijk is, omdat aan de hand van statistiek­en het beleid gemaakt wordt. Op dagbasis zal samen met het bondsbestu­ur en de leden gekeken worden hoe de acties verder zullen gaan. “Als het huidig actiemodel verscherpt of aangepast moet worden, zal het ook gebeuren. Het personeel heeft ook recht op een verhoging en de strijd zal voortgezet worden.” WI/VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname