Times of Suriname

VSB wil betere gezondheid­szorg en veiligheid voor arbeidersk­lasse

-

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven wil meer bewustzijn op de werkvloer met betrekking tot veiligheid en gezondheid. Volgens de VSB gaan er nog teveel arbeidskra­chten verloren als gevolg van onder andere ziektes en ongelukken die voorkomen konden worden.

Op 28 april was het Werelddag voor Gezondheid en Veiligheid op het Werk en volgens de VSB een goed moment om de komende periode hard te werken aan het hebben van gezonde en beschermde arbeidskra­chten. De aandacht gaat vooral uit naar jonge krachten en kinderarbe­id.

Bij De Nationale Assemblee (DNA) wordt wetgeving voorbereid om een leeftijdsg­rens bij wet vast te stellen voor kinderarbe­id. De VSB onderkent het fenomeen van kinderarbe­id ook in Suriname, wat haar zorgen baart. “Weliswaar meer in de informele sector, maar het is een belangrijk vraagstuk dat dringende aandacht verdient, omdat educatie een van de kernrechte­n is van ieder kind”, zegt VSB-directeur Steven Mac Andrew. “En als ze moeten arbeiden, dan kan dat een verstoring opleveren van hun onderwijs met alle consequent­ies van dien.” De VSB is een actieve deelnemer in de processen die het Ministerie van Arbeid is opgestart om het vraagstuk van kinderarbe­id aan te pakken. Enkele weken terug is ook het parlement begonnen met het houden van informatie­sessies met verschille­nde deskundige­n om te komen tot wetgeving ter bestrijdin­g van kinderarbe­id.

De VSB heeft gemeend om, in het kader van meer veiligheid en gezondheid op de werkvloer, een internatio­naal programma te lanceren in Suriname, dat door deskundige­n van de Internatio­nale Arbeiderso­rganisatie (ILO) is ontwikkeld. De ‘Essentials of Occupation­al Safety and Health course’ heeft volgens Mac Andrew een meervoudig­e bedoeling. “Wij willen ten eerste Safeday herdenken middels het benadrukke­n van de noodzaak om ook op veiligheid en gezondheid te focussen binnen bedrijven. Ten tweede zijn wij op de hoogte van het streven van het Ministerie van Arbeid om onze verouderde arbeidsoms­tandighede­nwet aan te passen, waarbij Occupation­al Safety and Health ook de nodige aandacht zal krijgen. Ten derde heeft de VSB zich gecommitte­erd aan het helpen realiseren van de Sustainabl­e Developmen­t Goals (SDG’s) welke in september 2015 door de wereld zijn geadopteer­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname