Times of Suriname

16 QDDU UHFKWHU RP PLOMRHQHQE­RHWH $&0

-

DEN HAAG - De Nederlands­e Spoorwegen (NS) stappen naar de rechter om een boete van bijna 41 miljoen euro van tafel te krijgen. Het vervoersbe­drijf kreeg die boete vorig jaar van de Autoriteit Consument Markt (ACM). De NS tekende eerder bezwaar aan tegen de boete, maar de ACM heeft besloten deze overeind te houden en alleen de motivering wat te verduideli­jken.

Het spoorbedri­jf kreeg de boete voor misbruik van zijn economisch­e machtsposi­tie bij de aanbestedi­ng van het openbaar vervoer in Limburg. ³Ook na heroverweg­ing is de ACM van oordeel dat NS misbruik heeft gemaakt van haar economisch­e machtsposi­tie´, aldus de waakhond over de beslissing de bezwaren van de NS naast zich neer te leggen.

De NS hoopt dat de rechter de hele boete doorstreep­t. ³:ij zijn het oneens met het oordeel en de onderbouwi­ng ervan´, aldus een woordvoerd­er. NS won de aanbestedi­ng via dochterbed­rijf Abellio, maar speelde vals. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwel­ijke informatie over concurrent Veolia die van een e[-directeur van die ondernemin­g afkomstig was. Ook benadeelde NS concurrent­en door bruikbare informatie laat door te geven, terwijl Abellio daar wel over kon beschikken. Het uiteindeli­jke bod van de NS was volgens de ACM verlieslat­end, maar de NS sprak dat eerder tegen.

Als gevolg van de affaire greep NS in 2015 al in in de eigen organisati­e. Onder meer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname