Times of Suriname

5HFKWHU EHNLMNW RI LQWUHNNHQ 1HGHUODQGH­UVFKDS MLKDGLVWHQ WHUHFKW LV

-

DEN HAAG - De bestuursre­chter gaat toetsen of het Nederlande­rschap van vier bij verstek veroordeel­de jihadisten terecht is ingetrokke­n. De advocaten van de vier mannen vinden de wet discrimine­rend en willen dat de rechter erover oordeelt. De vorige minister van -ustitie en Veiligheid, Stef Blok, heeft het Nederlande­rschap van deze mannen in september vorig jaar afgenomen. Dat deed hij op basis van een nieuwe wet met het oog op de nationale veiligheid. Het is de eerste keer dat dit gebeurde. De advocaten van de mannen vinden die wet echter discrimine­rend, omdat de wet alleen van toepassing is op personen die naast de Nederlands­e ook een andere nationalit­eit hebben.

De bestuursre­chter moet er daarom over oordelen. De zaak bij de rechtbank in Den Haag staat gepland op 15 mei, de behandelin­g is op de e[tra beveiligde locatie op Schiphol.

De vier zijn in 2015 bij verstek veroordeel­d tot straffen tot zes jaar cel voor terroristi­sche misdrijven. Het gaat om Syriëgange­rs Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B., die naast de Nederlands­e ook de Marokkaans­e nationalit­eit hebben. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdelin­g verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland of naar andere Schengenla­nden reizen. Het is overigens niet zeker of Driss D. nog leeft. De betrokken personen hebben altijd volgehoude­n onschuldig te zijn en zouden slechts hun religie propageren op basis van vrijheid van geloof en meningsuit­ing. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname