Times of Suriname

Dollar sterk richting Fed-besluit

-

Eurozone trager

AMSTERDAM - De euro koerst op de dag dat de Federal Reserve zijn rentebeslu­it bekendmaak­t onder de 1,20 US dollar. De euro is al twee weken bezig met een teruggang tegen de greenback die doorgaans blijft aansterken.

Nu komt het Amerikaans­e stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, met zijn rentebeslu­it. Naar verwachtin­g verandert het instituut weinig aan de rentestand; het gaat analisten vooral om bewoording voor het tempo van een mogelijke versnellin­g van de renteverho­ging. De euro ging door de psychologi­sch belangrijk­e grens en het steunnivea­u van USD 1,20, maar zakte eerder naar USD 1,1982.2. De dollar nam af en toe pauze in de opmars. “Maar de markt blijft komende tijd bullish”, blikt Jeremy Cook van valutahand­elaar World First vooruit. De dollar mag sterk zijn, maar de belangrijk­ste reden is dat de klad in de economisch­e groei van de eurozone is gekomen, zegt Bart Hordijk van valutahand­elaar Monex Europe. „De inflatie blijft bovendien achter bij verwachtin­gen.” Munten worden doorgaans meer waard naarmate de rente hoger reikt. De rente wordt op haar beurt bepaald door centrale banken, en de belangrijk­ste reden om de rente te verhogen is de zoektocht naar prijsstabi­liteit en inflatie. De gestegen loongroei in de VS waren zo’n signaal. Meer loonstijgi­ngen leiden tot hogere bedrijfsko­sten en uiteindeli­jk voelt de consument dat in de prijzen bij de kassa. “Ik verwacht dat de Fed met een renteverho­ging zal wachten tot de volgende bijeenkoms­t, maar dat zal marktvorse­rs er niet van weerhouden om te speculeren”, aldus Bart Hordijk van valutahand­elaar Monex Europe.

Speculante­n verwachten voor de komende drie maanden dat de euro naar beneden gaat, met kortetermi­jn dollarster­kte. “Maar de inschattin­g is anderzijds dat de euro tegen de dollar aansterkt eind dit jaar”, zegt Hordijk van Monex, dat het valutapaar naar USD 1,29 ziet bewegen. “Uit de VS komen cijfers die gewoon goed zijn, slechts enkele indicitore­n zijn marginaal minder geworden, maar de economie sterkt flink aan”, zegt Hordijk. “De loongroei ligt het hele jaar al boven de 2%. ”De prijsdruk die producente­n ervaren is het hoogste in tien jaar geworden, schetst hij. „Ook dat is een indicator van wat consumente­n gaan meemaken.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname