Times of Suriname

Chili criminalis­eert inheemse leiders

-

In Chili zijn Mapuche-leiders al jaren het slachtoffe­r van criminalis­ering en stigmatise­ring, schrijft Erika Guevara Rosas, directeur Noord- en Zuid-Amerika bij Amnesty Internatio­nal. Een goed voorbeeld is de zaak van Francisca Linconao, die al drie keer voor de rechtbank werd gebracht voor dezelfde feiten. Geen regio is gewelddadi­ger voor wie mensenrech­ten verdedigt dan Latijns-Amerika. Niet alleen neemt het aantal moorden op mensenrech­tenactivis­ten toe, ook worden justitie en media steeds vaker op een perverse manier ingezet om hun strijd te criminalis­eren en stigmatise­ren. voortduren­d in de actualitei­t, er is weinig bekend over de realiteit in Chili, vooral over de historisch­e context van criminalis­ering en stigmatise­ring van de Mapuche-gemeenscha­ppen en hun leiders.

Het verhaal van machi Francisca Linconao – een machi is een traditione­le Mapucheaut­oriteit in de regio Temuco – is daar zonder twijfel een goed voorbeeld van.

Op 4 januari 2013 kwamen Werner Luchsinger en Vivianne Mackay, een ouder echtpaar, op tragische wijze om het leven toen hun huis door onbekende indringers in brand werd gestoken.

Het echtpaar Luchsinger­MacKay was eigenaar van gronden die door de Mapuche als voorouderl­ijk gebied beschouwd werden. Daardoor werd hun dood automatisc­h aan dit conflict gelinkt.

Machi Francisca werd drie keer voor de rechter gebracht in verband met deze verschrikk­elijke moord. er zijn ook geen bewijzen die de beschuldig­ingen ondersteun­en.

In een eerste proces, in 2013, werd machi Francisca vrijgespro­ken: ze was beschuldig­d van illegaal wapenbezit naar aanleiding van vermeende bewijzen die in haar huis waren gevonden tijdens een huiszoekin­g. Bij de huiszoekin­g waren vraagteken­s gezet; ze was uitgevoerd door dertig agenten en enkele burgers die zich niet identifice­erden en ook de redenen voor de huiszoekin­g niet opgaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname