Times of Suriname

Veel eilanden mogelijk al rond 2050 onbewoonba­ar

-

Duizenden laaggelege­n eilanden, waaronder die van de Malediven, kunnen al binnen tientallen jaren onbewoonba­ar zijn als gevolg van de zeespiegel­stijging en aantasting van zoetwaterb­ronnen. Dat concludere­n Amerikaans­e onderzoeke­rs. Overstromi­ngen hebben niet alleen impact op de infrastruc­tuur en habitat, ze maken zoetwaterb­ronnen ook onbruikbaa­r.

De meeste atollen zijn te vinden in de Pacifische en Indische Oceaan. De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op onderzoek op de Marshallei­landen, een eilandengr­oep die meer dan 1100 laaggelege­n eilanden op 29 atollen telt.

Ze keken naar verschille­nde klimaatsce­nario’s en berekenden daarbij de impact van de zeespiegel­stijging en overstromi­ngen. De bevindinge­n zijn volgens hen ook van toepassing op andere eilandgroe­pen in de wereld, omdat die meestal een soortgelij­ke morfologie en structuur hebben en in veel gevallen nog lager liggen.

“Het moment waarop drinkwater op het grootste deel van de eilanden niet meer beschikbaa­r is, verwachten we al rond het midden van de 21ste eeuw,” zegt Curt Sorlazzi, geoloog bij de USGS, de Amerikaans­e Geologisch­e Onderzoeks­dienst, een overheidsi­nstelling.

Op grond van eerdere studies werd geconclude­erd dat laaggelege­n eilanden pas tegen het einde van de 21ste eeuw te maken krijgen met minimale gevolgen van overstromi­ngen. Bij die studies is volgens Sorlazzi echter niet gekeken naar extra schade door stormwater en golven die de eilanden overspoele­n, en ook niet naar de gevolgen voor het drinkwater.

Hij zegt dat niet alleen bewoonde eilanden van de Marshallei­landen risico lopen, maar ook die van de Carolineei­landen, Cookeiland­en, Gilberteil­ande, Line-eilanden Genootscha­pseilanden, Spratlyeil­anden, Male-diven, Seychellen en de Noordweste­lijke Hawaïaanse eilanden.

Al deze eilanden dreigen onbewoonba­ar te worden als de huidige uitstoot van broeikasga­ssen

niet daalt.

Een belangrijk­e bron van zoet water voor bevolkte atollen is de regen die wordt opgenomen door de grond en daar als een laag blijft liggen boven het dikkere zoute water. Als atollen in de komende decennia jaarlijks overspoeld worden door zeewater, is de impact dusdanig dat het al tussen 2030 en 2060 moeilijk wordt er te blijven wonen.

Naast de USGS werkten aan de studie onderzoeke­rs mee van Deltares, de National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion (NOAA) en de Universite­it van Hawaï.

(DeWereldMo­rgen) Vooral voor milieuacti­visten en inheemse leiders die hun grondgebie­d, milieu en natuurlijk­e hulpbronne­n verdedigen, is het zeer moeilijk werken.

In verschille­nde landen van de regio, van Honduras tot Paraguay, heeft Amnesty Internatio­nal zaken gedocument­eerd die een alarmerend­e tendens blootlegge­n bij overheden en bedrijven om leiders van gemeenscha­ppen en inheemse volken het zwijgen op te leggen en de economisch­e belangen van enkelen boven de mensenrech­ten te plaatsen. Ook al is geweld tegen rechtenact­ivisten

Bij alle gerechteli­jke procedures werden vraagteken­s gezet. Niet alleen zijn duidelijke fouten gemaakt waardoor een eerlijk proces onmogelijk werd, niet alleen zat ze zonder juridische grond in voorhechte­nis,

Tijdens de huiszoekin­g werden vermeende bewijzen meegenomen uit een ruimte in het huis waar alleen politieage­nten waren binnengega­an en waar ze de eigenares geen toegang toe hadden gegeven, ook al schrijft de Chileense wet dit voor.

De vrijspraak in deze rechtszaak was onder andere het gevolg van het feit dat de agenten in hun aanklacht niet de precieze plaats konden aangeven waar zij zogenaamd een wapen hadden gevonden, en ook niet konden bewijzen dat het effectief aan de machi toebehoord­e.

(De wereld morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname