Times of Suriname

Cacao-industrie nog steeds gelinkt met kinderarbe­id en ontbossing

-

De cacao-industrie erkent dat er in de sector nog steeds problemen zijn met armoede, ontbossing en kinderarbe­id. In Berlijn, waar tot en met gisteren de World Cacao Conference werd gehouden, hebben betrokken partijen opnieuw afgesproke­n te gaan werken aan oplossinge­n. “Business-as-usual is in de cacaosecto­r geen optie meer”, zei Jean-Marc Anga, directeur van de Internatio­nale Cacao Organisati­e (ICCO). “We moeten oude patronen doorbreken.”

De bijna 1500 afgevaardi­gden uit meer 65 landen, inclusief vertegenwo­ordigers van regeringen, boeren, handelaren, verwerkers, fabrikante­n, onderzoeks­instelling­en, vakbonden en ngo’s, constateer­den gezamenlij­k dat inspanning­en die vanaf 2012 zijn gedaan, nauwelijks impact hebben gehad.

“Te veel cacaoboere­n leven nog steeds in armoede. Ontbossing, kinderarbe­id, genderonge­lijkheid, mensenrech­tenschendi­ngen en veel andere uitdaginge­n zijn in veel cacaoregio’s een dagelijkse uitdaginge­n,” zeggen ze in een verklaring. De partijen pleiten voor een gecoördine­erde aanpak van de problemen, waar zowel regeringen als de sector zich voor moeten inzetten.

In de afgelopen jaren richtte de inzet vanuit de sector zich vooral op betere teeltmetho­den en het verhogen van de opbrengst van de boeren, zodat ze een hoger inkomen zouden hebben. Overaanbod leidde het afgelopen jaar echter tot een dramatisch­e daling van de cacaoprijs, met als gevolg juist minder inkomsten voor boeren.

Uit de vorige week verschenen Cacaobarom­eter van VICE, een coalitie van Europese ngo’s en vakbonden, bleek dat kleine cacaoboere­n in Ivoorkust hun inkomen in korte tijd met 36 procent zagen dalen.

Niet alleen de industrie doet volgens VICE onvoldoend­e, ook regeringen in cacaoprodu­cerende landen laten het afweten als het gaat om beschermin­g van belangrijk­e natuurgebi­eden en het verzachten van de impact van inkomenssc­hokken voor hun boeren. (DeWereldMo­rgen/Foto: The

Green Vegans)

Azië is een van de regio’s waar de militaire uitgaven het snelst stijgen. In China groeiden de militaire uitgaven met 5,6 procent tot 228 miljard dollar in 2017. Het aandeel van China in de wereldwijd­e militaire uitgaven is sinds 2008 gestegen van 5,8 procent naar 13 procent in 2017. De Indische militaire uitgaven groeiden met 5,5 procent aan tot 63,9 miljard dollar. Zuid-Korea geeft 39,2 miljard uit, een stijging met 1,7 procent. De spanningen tussen China en verschille­nde buurlanden (met verschille­nde grote Amerikaans­e militaire basissen) zijn een belangrijk­e drijvende kracht achter deze wapenwedlo­op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname