Times of Suriname

Zwitserse natuurgebi­eden liggen vol microplast­ics

-

Op plekken in heel Zwitserlan­d blijkt de bodem vervuild met microplast­ics. Wetenschap­pers pleiten voor dringend onderzoek naar de gevolgen voor de voedselvei­ligheid.

Dat oceanen en meren vervuild zijn met minuscule stukjes plastic is al langer bekend, maar steeds meer wordt duidelijk dat ook de bodem er niet aan ontsnapt. Zelfs in het opgeruimde Zwitserlan­d blijkt de bodem vervuild: wetenschap­pers van de Universite­it van Bern vonden microplast­ics in 9 op 10 van de onderzocht­e bodemstale­n, zelfs in die van afgelegen, beschermde natuurgebi­eden. 53 ton

Op basis van het onderzoek schatten de wetenschap­pers dat er in de Zwitserse riviervlak­tes zo’n 53 ton plastic in de grond zit. Ze publiceerd­en hun bevindinge­n in het vakblad Environmen­tal Science and Technology.

De meeste microplast­ics werden gevonden in bodems waar ook grotere stukken plastic voorkwamen. Daar gaat het dan vooral om stukjes van grotere elementen die desintegre­ren.

Maar er werden ook microplast­ics gevonden in bodems zonder grotere stukken. De partikels bleken er veel kleiner (< 0,5 millimeter) en hebben een andere samenstell­ing. Ze blijken zelfs in de meest afgelegen berggebied­en voor te komen, en worden dus waarschijn­lijk met de wind vervoerd.

De wetenschap­pers spreken van alarmerend­e bevindinge­n, omdat uit eerder onderzoek bleek dat microplast­ics bijvoorbee­ld aardwormen kunnen schaden en zelfs doden. Zo kunnen ze de kwaliteit van de bodem op termijn aantasten.

Maar de echte effecten van de vervuiling zijn eigenlijk niet bekend, onder meer of het plastic zich een weg kan banen naar de menselijke voeding via gewassen. De wetenschap­pers pleiten dan ook voor meer onderzoek.

(DeWereldMo­rgen) Opvallend is de scherpe daling van de Russische militaire uitgaven met 20 procent tot 66,3 miljard dollar, wat vooral een gevolg is van de economisch­e problemen waar het land sinds 2014 mee kampt. Dat gegeven staat in sterk contrast met de cultiverin­g van de perceptie dat Rusland een bedreiging vormt voor de Europese NAVO-lidstaten en de militaire opbouw die sinds 2017 aan de oostgrenze­n van het bondgenoot­schap plaatsvind­t. In Centraal-Europa en Oost-Europa stegen de militaire uitgaven met respectiev­elijk 12 en 1,7 procent. De NAVO hanteert sinds 2014 de norm dat de militaire uitgaven van de lidstaten Een andere regio die te maken krijgt met een nieuwe wapenwedlo­op is het Midden-Oosten, waar de militaire bestedinge­n met 6,2 procent toenamen. Vooral in Saoedi-Arabië swingen de militaire uitgaven de pan uit met een stijging van 9,2 procent. Met 69,4 miljard dollar bezet dat land na de VS en China de derde plaats. Saoedi-Arabië is in buurland Jemen in een oorlog verwikkeld en is traditione­el een van de belangrijk­ste wapenimpor­teurs uit Europa en de VS. Iran (19 procent) en Irak (22 procent) tekenden ook erg belangrijk­e verhoginge­n van de militaire budgetten op. Iran is een belangrijk­e militaire actor in de Syrische oorlog, Irak voerde hevige strijd tegen de Islamitisc­he Staat.

In 2017 was de ‘militaire last’ (het aandeel van de militaire uitgaven in verhouding met het bruto binnenland­se product, bbp) het hoogst in het Midden-Oosten: 5,2 procent. Zeven van de tien landen met de hoogste ‘militaire last’ komen uit de regio, aangevoerd door Oman (12 procent van het BBP) met verder SaoediArab­ië (10 procent van het BBP), Koeweit (5,8 procent), Jordanië (4,8 procent), Israël (4,7 procent), Libanon (4,5 procent) en Bahrein (4,1 procent). De Verenigde Staten blijven veruit de belangrijk­ste militaire Volgens de Globale Campagne over Militaire Uitgaven (GCOMS), een internatio­naal netwerk van vredesorga­nisaties, is de wapenprodu­ctie een lucratieve sector die mensen doodt, terwijl de aankoop van wapens middelen onttrekt aan uitgaven die broodnodig zijn om menselijke noden te kunnen aanpakken. “De fondsen die nu aan het militaire worden besteed, zijn dringend nodig om de ongelijkhe­id te vermindere­n, om de wereldwijd­e samenwerki­ng te verbeteren, om de energieonr­echtvaardi­gheid aan te pakken, om de drijvende krachten achter de vluchtelin­gencrisis aan te kunnen, om op de mens georiëntee­rde regulering­en van de globale markt te kunnen uitvoeren en om een vreedzame wereld uit te bouwen”, zo luidt het in een verklaring van GCOMS. GCOMS roept op tot een reductie van 10 procent op militaire bestedinge­n bij alle landen en bondgenoot­schappen. “De mensen moeten hun toekomst in eigen handen nemen.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname