Times of Suriname

Hoe zit het nu eigenlijk met kinderen, zwemmen en chloorwate­r?

-

Is chloorwate­r slecht voor kleine kinderen? De Vrije Universite­it Brussel heeft hier onderzoek naar gedaan. Maar waarom is dat zo? Het chloor in het zwemwater reageert met amines, die van huidschilf­ers, zweet en urine afkomen. Samen worden zij chlooramin­es. Een teveel aan chlooramin­es in het zwemwater merk je wanneer je ogen binnen 15 minuten dat je in het water zit, gaan prikken. Het zwemwater is dan niet schoon. Dat komt dan omdat veel mensen douchen na het zwemmen in plaats van ervoor en dat er nog steeds veel in het zwembad wordt geplast in plaats van op het toilet. Met een goede hygiëne hoeft chloorwate­r voor eenieder ouder dan 12 maanden geen probleem te zijn. Voor baby’s kunnen chloordamp­en een negatief effect hebben op ontwikkeli­ng van de longen. Er is op dit onderzoek kritiek geweest uit verschille­nde hoeken. Met name dat tegenwoord­ig het chloorgeha­lte van zwemwater een stuk lager zou zijn.

Het is natuurlijk een keuze die ieder voor zich maakt, maar zelf merk ik het meteen aan mijn ogen en huid. Ook dochterlie­f krijgt een droge huid van chloorwate­r. En ik weet niet of het met elkaar te maken heeft, maar na zo’n weekje zwemparadi­js heeft ze steevast een oorontstek­ing.

Als kinderen op zwemles gaan, zoals dochterlie­f nu, kom je een of twee keer in de week in het zwembad. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kindje zo min mogelijk last heeft van het chloor? Als eerste, begin met zwemles als je kind vierenhalf of vijf jaar is. Gemiddeld beheersen ze rond deze leeftijd de concentrat­ie en de grove en fijne motoriek die hiervoor nodig is. Zo zul je gemiddeld genomen korter naar zwemles hoeven gaan. Na het zwemmen (en een goede douche) doe je er goed aan kinderen in te smeren met een goede olie zodat de huid minder droog is. Er bestaat ook een olie van Earth Line, deze heeft een BDIH-keurmerk en is heerlijk zacht voor de huid. Verder kun je ervoor kiezen naar een zwembad te gaan waar er minder chloor aan het water wordt toegevoegd.

(De gezonde mama/Foto:

Mama en zo)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname