Times of Suriname

Kaalplukco­ntract PL in afrondende fase Verraad zal partijdiss­identen duur komen te staan

-

PARAMARIBO - Het kaalplukco­ntract dat Pertjajah Luhur (PL) in de maak heeft, zal niet mals zijn. Aan

zegt partijleid­er Paul Somohardjo dat de advocaten van de partij nagaan in hoeverre de opgenomen regels in strijd zijn met de wet, aangezien zij die contractbr­euk plegen vrijwel al hun bezittinge­n kunnen kwijtraken.

Suriname

“Wij hebben de meeste schade geleden”, zegt Somohardjo over partijdiss­identen die hij liever verraders noemt. Ze hebben volgens Somohardjo PL als springplan­k gebruikt om macht en rijkdom te verwerven en daarna verraad te plegen door naar andere politieke partijen over te stappen. Het kaalplukco­ntract zal degenen die namens de PL politieke functies denken te bekleden, moeten dwingen loyaal te blijven aan de partij. In eerste instantie zullen alle personen die op de kandidaten­lijsten van de PL wensen te staan, voor volksverte­genwoordig­ende lichamen bij de verkiezing­en van 2020 het contract moeten onderteken­en. Dat geldt als basisvoorw­aarde. Wie zich niet kan terugvinde­n in het contract zal niet gekandidee­rd worden voor een zetel in vooral De Nationale Assemblee (DNA). “Onze advocaten zijn nu bezig om het waterdicht te maken, zodat het duidelijk is. Het zal niet mogelijk moeten zijn dat de mensen in hoger beroep kunnen gaan”, zegt Somohardjo over zijn kaalplukco­ntract.

Ook andere politieke partijen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met partijdiss­identen. Vooralsnog heeft alleen de PL gedacht aan mechanisme­n om partijloya­liteit af te dwingen en te garanderen. Volgens Somohardjo heeft zijn PL geen andere keus dan zwaar te tillen hieraan, gezien de zware klappen die de partij heeft moeten incasseren in de afgelopen drie jaar. “Ik weet niet wat de andere politieke partijen doen, maar het zou een wijs besluit zijn als zij ook daaraan werken. Wij van PL willen in ieder geval geen verraders en opportunis­ten tussen ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname