Times of Suriname

Oppositie wil vergaderen over gezondheid­ssector

-

PARAMARIBO - Tien oppositiep­arlementar­iërs in De Nationale Assemblee (DNA) hebben gisteren een interpella­tievoorste­l ingediend, waarin zij parlements­voorzitter Jennifer Geerlings-Simons vragen om een speciale vergaderin­g voor het parlement uit te schrijven om te praten over de gezondheid­ssector.

Volgens de oppositiel­eden is er veel mis in deze sector en het is nodig dat er vanuit het parlement extra aandacht hierop wordt gevestigd. De leden willen dat er een vergaderin­g uitgeschre­ven wordt om de gang van zaken binnen de gezondheid­ssector te bespreken.

De leden zijn van mening dat verbeterin­g van de gezondheid­ssector uitblijft, terwijl de regering in haar ontwikkeli­ngsplan 2017-2021 en jaarrede van 2018 heeft aangegeven, dat deze sector prioriteit heeft.

Een reden die de parlementa­riërs aangaven, is het feit dat de samenlevin­g steeds geconfront­eerd wordt met medicijnen die niet te vinden zijn, of niet op Staatsziek­enfonds (SZF) gehaald kunnen worden.

SZF-verzekerde­n moeten ondanks hun verzekerin­g extra kosten maken. Verschille­nde betalingen binnen de gezondheid­ssector worden niet op tijd gedaan, waardoor het werk neergelegd wordt of er dreiging daartoe is. Naast deze zaken vinden de parlementa­riërs, dat er veel onduidelij­k is over de recente aankopen van het Ministerie van Volksgezon­dheid in het buitenland.

Om voornameli­jk deze zaken te bespreken, hebben de parlementa­irs de regering uitgenodig­d om op zo kort mogelijke termijn in DNA-informatie te komen verschaffe­n over hoe al deze zaken mogelijk zijn en wat gedaan zal worden om deze spoedig structuree­l op te lossen. Het interpella­tievoorste­l is onderteken­d door Asiskumar Gajadien, Mahinderko­emar Jogi, Krishna Mathoera en Dew Sharman (VHP), Marinus Bee (ABOP), William Waidoe en Ingrid Karta-Bink (PL), Gregory Rusland en Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE).

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname