Times of Suriname

Wetgeving gelijke behandelin­g en geweld op werkplek krijgt vorm

-

PARAMARIBO – In de laatste jaarrede van de president heeft hij onder andere aangekondi­gd wetgeving te ontwikkele­n tegen ongelijke behandelin­g en geweld op de werkplek. Sindsdien heeft het Ministerie van Arbeid zich ingespanne­n om het beleidsvoo­rnemen uit te voeren. Deze week heeft minister Soewarto Moestadja van de commissies ‘Wet Gelijke Behandelin­g Arbeid’ en ‘Wet Geweld en Seksuele Intimidati­e Arbeid’ afzonderli­jke wetsontwer­pen ontvangen, geheel en al met hun toelichtin­g en beleidsnot­itie. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Het stemde de bewindsman goed om te constatere­n dat hetgeen lang geleden als een wens bij maatschapp­elijke groepering­en is begonnen, nu ‘handen en voeten begint te krijgen’. Al decenniala­ng bereiken klachten het ministerie over discrimina­tie, ongelijke behandelin­g en geweld op de werkvloer. Van de meeste klachten blijkt dat vooral de werkende vrouw het slachtoffe­r is. Het is het ministerie bekend dat er gevallen zijn waarbij vrouwen voor gelijkwaar­dig werk een ongelijke beloning krijgen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Dit vindt de minister oneerlijk en onterecht naar de vrouw toe. Ook zijn er signalen opgevangen dat vrouwen vaak te maken krijgen met vormen van geweld op de werkplek, waaronder seksuele intimidati­e. Afgezien van de vrouwen, bereiken de laatste tijd ook klachten het ministerie vanuit andere werkende groepen. Het gaat in deze vooral om personen die leven met hiv/ aids en personen die horen tot de LGBT-gemeenscha­p, die zich steeds meer gediscrimi­neerd voelen en ongelijke behandelin­g ervaren op de werkplek. Op de werkvloer gebukt gaan onder discrimina­tie, ongelijke behandelin­g, en seksuele intimidati­e, is volgens de minister niet bevorderli­jk voor het welzijn van de slachtoffe­rs en hun gezinnen. Betrokkene­n lijden zodanig eronder dat hun arbeidspro­ductivitei­t afneemt, terwijl hun ziekteverz­uim toeneemt. Op de lange duur zal dit zich ook wreken op de productivi­teit van het bedrijf en uiteindeli­jk op het bruto binnenland­s product van het land.

Gelijke behandelin­g op de werkvloer is volgens Moestadja een fundamente­el recht waar alle werknemers aanspraak op maken. Hij verwijst naar de grondwet en naar de verdragen hieromtren­t van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie, waaraan ons land zich vorig jaar heeft gecommitte­erd.

Ook zal ons land dit jaar aanwezig zijn op de Internatio­nale Arbeidscon­ferentie waar onder andere internatio­nale arbeidssta­ndaarden zullen worden aangenomen met betrekking tot geweld en intimidati­e op de werkplek.

De minister is vastberade­n in deze regeerperi­ode paal en perk te stellen aan discrimina­tie, ongelijkhe­id en geweld op het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname