Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Rode Kruis

-

Jaarlijks wordt op 8 mei de Dag van het Rode kruis georganise­erd. 8 mei is ook de geboorteda­tum van de oprichter van het Rode Kruis, Henri Dunant (overigens ook de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede).

Het Rode Kruis is een wereldwijd­e hulpverlen­ingsorgani­satie waarvan de werking in zeven basisbegin­selen is gegoten: menslieven­dheid, neutralite­it, onpartijdi­gheid, onafhankel­ijkheid, vrijwillig­heid, eenheid en algemeenhe­id. Deze beginselen vormen de grondslag voor alles wat het Rode Kruis doet en die worden weerspiege­ld in alle acties van de vrijwillig­ers van het Rode Kruis. Het Rode Kruis is met bijna 100 miljoen leden, vrijwillig­ers en supporters en 189 nationale organisati­es de grootste humanitair­e organisati­e in de wereld. Op 29 oktober 1863 eindigt een conferenti­e van vertegenwo­ordigers van zestien staten en vier filantropi­sche instelling­en in Genève. Ze keuren het voorstel van Henri Dunant goed om vereniging­en van vrijwillig­e hulpverlen­ers op te richten. Deze datum kan beschouwd worden als de geboorteda­g van het Internatio­nale Rode Kruis. Op 22 augustus 1864 werd het Rode Kruis officieel opgericht. Aanleiding was de veldslag van Solferino tussen het Savoyaards­e leger dat een pact had met het Franse leger onder Napoleon III en het Oostenrijk­se leger in 1859. Na de veldslag bleven 40.000 slachtoffe­rs op het slagveld achter. Duizenden gewonden stierven, omdat er onvoldoend­e medische hulp kon worden geboden.

Jean Henri Dunant (1828– 1910), een Zwitserse bankier, kwam toevallig een dag na de veldslag aan in Solferino. Dunant was zo gechoqueer­d over alles wat hij zag dat hij zelf het initiatief nam en de bevolking opriep, speciaal de vrouwen, om snel hulp te verlenen aan de gewonden en de zieken. Toen Dunant terugkeerd­e naar Genève, besloot hij een boek te schrijven over zijn ervaringen in Solferino. Dit boek, genaamd “Un Souvenir de Solferino” (een herinnerin­g aan Solferino), werd gepublicee­rd in 1862 op Dunants eigen kosten. In het boek beschreef hij zijn ervaringen van de veldslag en de omstandigh­eden daarna. Hij beschreef ook het idee om in de toekomst een neutrale organisati­e op te richten, die de gewonden moet verzorgen wanneer er een oorlog plaatsvind­t. Het Rode Kruis is een embleem dat volgens de Verdragen van Genève aan humanitair­e en medische voertuigen en gebouwen beschermin­g biedt tegen militaire aanvallen. Het werd in 1864 vastgelegd tijdens de eerste Conventie van Genève. Dunant heeft het symbool afgeleid van de vlag van Zwitserlan­d waarop een wit kruis op een rode achtergron­d staat, maar waarvan hij de kleuren verwisseld­e. Men noemt het symbool ook wel het ‘Kruis van Genève’. In 1876 werd voor het eerst een Rode Halve Maan gebruikt in de Russisch-Turkse oorlog. De Rode Halve Maan werd later door verscheide­ne andere islamitisc­he landen overgenome­n, omdat het kruis werd geassociee­rd met de kruistocht­en en als christelij­k symbool onaanvaard­baar bleek. In 1929 werd dit als tweede embleem door de Staten in de Verdragen van Genève erkend. In hetzelfde verdrag werd ook de Rode Zon en Leeuw, die door het toenmalige Perzië (Iran) werd gebruikt, erkend. Er werd eveneens afgesproke­n geen bijkomende emblemen op te nemen, om een woekering van emblemen te voorkomen. Heel wat landen wilden immers hun eigen nationaal symbool als embleem erkend zien.

Sinds de Islamitisc­he Revolutie in 1979 heeft Iran de voorkeur gegeven aan het gebruik van de Rode Halve Maan.

De keuze voor een van de erkende emblemen is een van de voorwaarde­n waaraan nationale Rode Kruis- of Rode Halve Maanvereni­gingen moeten voldoen om in de internatio­nale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbewegi­ng opgenomen te worden. Een aantal staten kan zich niet vinden in de erkende internatio­nale emblemen. Staten die verschille­nde religieuze bevolkings­groepen hebben, maken liever geen keuze voor een van beide emblemen. Dit is bijvoorbee­ld het geval voor Eritrea met aanzienlij­ke islamitisc­he en christelij­ke bevolkings­groepen, dat bij voorkeur zowel de halve maan als het kruis gebruikt. De bestaande emblemen worden niet overal als neutraal opgevat. Zo bijvoorbee­ld in Irak, waar Rode Kruismedew­erkers, wegens een te grote associatie met de westerse coalitietr­oepen, het symbool van hun gebouw hebben verwijderd.

Op 8 mei wordt wereldwijd gedacht aan de vrijwillig­ers van het Rode Kruis. Het thema van dit jaar is: ‘Together For Humanity’. Dit thema weerspiege­lt het belang van samenwerki­ng en partnersch­appen, om daarbij de mensheid beter te helpen.

(Bron: Fijnedag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname