Times of Suriname

Nepnieuws en manipulati­e treft medewerker­s Auschwitz-museum

-

POLEN - Medewerker­s van de gedenkplaa­ts en het museum in het voormalig concentrat­iekamp AuschwitzB­irkenau zeggen dat ze een golf van “haat, nepnieuws en manipulati­e” over zich heen krijgen sinds de Poolse regering een controvers­iële wet over de Holocaust heeft aangenomen.

Poolse nationalis­ten hebben onder meer vernieling­en aangericht aan het huis van een van de gidsen - een Italiaan - in het voormalige vernietigi­ngskamp in het zuiden van Polen. Ook filmden aanhangers van een wegens antisemiti­sme veroordeel­de man vorige maand hun rondleidin­g door het kamp, waarbij ze hun gids herhaaldel­ijk lastigviel­en, meldt de Britse krant The Guardian. Vorige maand schreef de broer van de museumdire­cteur een bericht op Facebook, waarin hij de “vijftig dagen van onafgebrok­en haat” waar zijn broer mee te stellen heeft gekregen veroordeel­t. “Al twaalf lange jaren werkt hij op een van de meest vreselijke plekken ter wereld, in een kantoor dat uitkijkt op de galgen en het crematoriu­m. Tientallen artikelen op dubieuze websites, honderden Twitter-accounts, duizenden vergelijkb­are tweets, scheldpart­ijen, memes, bedreiging­en, laster, verwerping­en. Het is genoeg om je misselijk te maken.” De eerder dit jaar door het Poolse parlement goedgekeur­de wet waar het conflict om draait, maakt het strafbaar om de jodenvervo­lging in de Tweede Wereldoorl­og toe te schrijven aan Polen en de Poolse regering of die van medeplicht­igheid te betichtige­n. Zo mogen de nazi-kampen die in het Oost-Europese land waren gevestigd niet meer worden omschreven als ‘Poolse vernietigi­ngskampen’. Internatio­naal werd de nieuwe wet met afgrijzen ontvangen.

Vooral Israël reageerde furieus. Critici vrezen dat de oerconserv­atieve Poolse regering de wet zal gebruiken om discussies over de oorlogsges­chiedenis van Polen te beknotten.

Die kritiek uit het buitenland heeft geleid tot een tegenreact­ie onder nationalis­ten en andere aanhangers van de Poolse regering. In Poolse media wordt het museum in Auschwitz-Birkenau ervan beschuldig­d het lot van de circa 74.000 niet-Joodse Polen opzettelij­k buiten beschouwin­g te laten. De Poolse regering van de partij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) onderhoudt vriendscha­ppelijke banden met verschille­nde extreemrec­htse organisati­es in Polen. Eind vorig jaar ondersteun­de de regering een onafhankel­ijkheidsma­rs die was georganise­erd door fascistisc­he groepering­en, waarbij religieuze en extreemrec­htse symbolen werden meegedrage­n. De Poolse minister van Binnenland­se Zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een “prachtig gezicht”. De christelij­k-conservati­eve en nationalis­tische PiS staat een specifiek beeld van de Poolse geschieden­is voor en wordt er door critici van beschuldig­d daarvoor gebruik te maken van regeringsi­nstellinge­n. Een aantal museumdire­cteuren - zoals die van een nieuw museum over de Tweede Wereldoorl­og in de stad Gdansk - is al vervangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname