Times of Suriname

Zweedse Academie keurt aftreden leden goed

-

ZWEDEN - De Zweedse Academie heeft het aftreden van vier leden van de jury van de Nobelprijs voor Literatuur goedgekeur­d. De leden Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg en Kerstin Ekman hebben hierdoor nu officieel ontslag genomen.

Het ontslag werd mogelijk gemaakt door de tussenkoms­t van de Zweedse Koning Carl Gustaf, die de eeuwenoude statuten van de Academie aanvulde me ontslagrec­ht. Vroeger werden de plaatsen voor het leven toegewezen en konden ze pas na het overlijden van een lid worden bezet, ongeacht of het lid nog actief betrokken was of niet. Op dit moment zijn nog slechts tien van de achttien leden van de Zweedse Academie actief. Vorige week stelde de jury de prijsuitre­iking een jaar uit tot 2019. De Zweedse Academie bestaat op dit moment uit slechts tien van achtien leden. Vorige week stelde jury de prijsuitre­iking een jaar uit tot 2019, als gevolg van een seksschand­aal rond de echtgenoot van een van de leden.

De man van dichteres Katarina Frostensen, de Franse fotograaf Jean-Claude Arnault, wordt door achttien vrouwen beschuldig­d van seksuele intimidati­e en misbruik. Wat de kwestie extra pijnlijk maakt, is dat de Academie financiële bijdragen leverde aan een cultureel centrum van Frostenson en Arnault. Uit onderzoek door een Zweeds advocatenb­ureau is gebleken dat daarbij regels werden geschonden. Ook bleek dat de Academie in het verleden al was gewaarschu­wd voor ongepast gedrag van Arnault. Met die informatie werd niets gedaan.

(NU) HAWAII - Op Hawaï zijn de inwoners die in de buurt van de vulkaan Kilauea wonen, gisteren even opnieuw naar huis mogen gaan om de meest noodzakeli­jke spullen op te pikken. De regio blijft bijzonder instabiel, met aardbeving­en en uitbarstin­gen waarbij de lava tot 70 meter de hoogte in wordt gespuwd. Tot nu toe zijn er al meer dan 30 huizen verwoest door de allesverni­etigende lavastroom.

De Kilauea, een van de actiefste vulkanen ter wereld, spuwt sinds vorige week opnieuw rook, as en lava de lucht in. De uitbarstin­gen gaan gepaard met zware aardbeving­en.

Tweeduizen­d inwoners van het gebied zijn verplicht geëvacueer­d, maar een deel van hen mocht gisteren onder begeleidin­g opnieuw even naar huis om noodzakeli­jke spullen, geneesmidd­elen en hun huisdieren op te halen. Gisteren werden er geen nieuwe explosies waargenome­n. De dikke, zwarte lavastroom die op zijn brandende weg alles vernietigt wat hij tegenkomt, heeft ondertusse­n al 26 huizen verwoest. Gewonden vielen er voorlopig niet. De overheid waarschuwt toeristen en andere nieuwsgier­igen om weg te blijven uit het gebied. “Dit is niet het moment om aan sightseein­g te doen”, klinkt het.

Geologen waarschuwe­n voor dodelijke concentrat­ies van zwaveldiox­ide. Door scheuren in de grond en asfalt komt op verschille­nde plaatsen giftige rook. Hoe de toestand evolueert, valt af te wachten, maar wetenschap­pers houden er rekening mee dat de Kilauea nog maanden actief kan blijven. De Kilauea bevindt zich aan de zuidkust van het grootste eiland van Hawaï en ligt relatief ver van de toeristisc­he centra. Het toerisme en het luchtverke­er zijn voorlopig dan ook niet verstoord. De vulkaan is al 35 jaar actief, maar meestal stroomt de lava de oceaan in.

(AD)

 ??  ?? Familieled­en rouwen om de moord en verkrachti­ng van het tienermeis­je. (CNN)
Familieled­en rouwen om de moord en verkrachti­ng van het tienermeis­je. (CNN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname