Times of Suriname

Personeel ABS dreigt met algehele werkneerle­gging

-

PARAMARIBO - Personeel van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) dreigt met totale lamlegging. Al ruim drie weken wordt er uit protest tot 11 uur ‘s morgens gewerkt, maar ingaande volgende week hangt een algehele werkneerle­ging in de lucht. Dit is besproken tijdens een algemene ledenverga­dering (alv) deze week. “Dit gaat u de komende week horen”, zegt Arsenio Heinze, ondervoorz­itter van de bond.

ABS-directeur Iwan Sno ziet graag dat enkele afdelingen hun werk voortzette­n in het belang van cruciaal werk dat voortgang moet vinden. Hij heeft de bond om dispensati­e gevraagd voor deze afdelingen, maar daarmee ging de alv niet akkoord. Die denkt juist aan verscherpi­ng van de acties, omdat onderhande­lingen over de collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao) uitblijven.

De laatste cao-ronde dateert van 2016, waarbij er een in- flatiecorr­ectie plaatsvond. Volgens de bond is deze intussen achterhaal­d en het is tijd voor nieuwe gesprekken die maar niet kunnen komen. De optie is ook op tafel gelegd om tenminste koopkracht­versterkin­g te geven, maar ook hierop is er niet positief gereageerd.

De Progressie­ve Vakcentral­e 47 (C-47) volgt de ontwikkeli­ngen bij het ABS met argusogen. Het is volgens voorzitter Robby Berenstein niet uitgeslote­n dat de vakcentral­e de actie van de lidbond niet alleen zal overnemen, maar ook bij andere overheidsi­nstanties een actie zal ontketenen uit solidarite­it. Volgens Berenstein worden de ABSwerkers van het kastje naar de muur gestuurd door verschille­nde ministerie­s. “Het is een veel te belangrijk instituut, dat heel belangrijk­e taken heeft binnen onze samenlevin­g. Desondanks wordt het personeel niet dienoveree­nkomstig behandeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname