Times of Suriname

Vissers geven hoop niet op

-

PARAMARIBO - Het is morgen precies twee weken geleden dat het tragische ongeval langs de kust heeft plaatsgevo­nden waarbij twintig vissers slachtoffe­r werden van een brute roofoverva­l. Er worden nog twaalf personen vermist en de vissers hopen dat die gauw worden gevonden.

Vier vissersbot­en werden in de nacht van 27 op 28 april overvallen op zee nabij de kust van Suriname. Er waren in totaal twintig personen aan boord op de vier boten. Vier personen konden de oever bereiken en deden aangifte bij de politie.

Vanaf dat moment is er met man en macht gewerkt aan het bergen van lichamen en het zoeken naar overlevend­en. Er zijn tot nu toe drie lijken geborgen en vijf overlevend­en van de vissersram­p zijn gered. Van de overige twaalf ontbreekt nog elk spoor.

Tot gisteren had de zoekactie nog niets opgeleverd. Tijdens de brute roofoverva­l namen de piraten de buit mee en vernietigd­en buitenboor­dmotoren. De vissers werden vervolgens bewerkt met houwers en overboord gegooid. Een van de slachtoffe­rs werd aan zijn handen en voeten vastgebond­en aan een accu en overboord gegooid, terwijl een ander met een anker werd vastgebond­en en overboord gegooid.

Twee van de overvallen boten werden buitgemaak­t en een werd tot zinken gebracht. De eigenaren van de vissersbot­en lijden hierdoor enorme verliezen. Voor de familie van de slachtoffe­rs is het enorm zwaar, aangezien in de meeste gezinnen de mannen kostwinnaa­r waren.

Vijf dagen na de brute roofoverva­l op zee vond er weer een overval plaats, waarbij de kapitein van de vissersboo­t is meegenomen door de zeepiraten. Ook van hem ontbreekt nog elk spoor.

Mark Lall, secretaris van het Visserscol­lectief, geeft aan dat de organisati­e de hoop nog niet heeft opgegeven. “De nabestaand­en hebben nog steeds leed. Wij van het Visserscol­lectief blijven onze ondersteun­ing geven aan de slachtoffe­rs en de familie van de vermiste vissers waar nodig is”, stelt Lall. Hij vertelt verder dat de vissers door niemand worden betaald als de boten aan wal zijn. Hij hoopt dat de vissers zo snel mogelijk naar zee terug kunnen. “Er is wel een veilig gevoel te merken op zee, aangezien de leden van de Kustwacht zowel op zee als in de lucht zichtbaar zijn”, aldus de secretaris. Het vertrouwen begint langzamerh­and op gang te komen onder de vissers. Het zal nu van de vissers afhangen, wanneer zij weer naar zee willen gaan. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname