Times of Suriname

BvB’s Djoemoe en Atjoni geschikt voor optimale dienstverl­ening

-

PARAMARIBO – Het Boven-Surinamege­bied heeft een inwonersaa­ntal van rond de 19000. Dit betekent volgens minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken dat serieus moet worden gekeken naar mogelijkhe­den voor een goede en up-to-date bevolkings­administra­tie. Het Bureau voor Burgerzake­n (BvB) Atjoni en een toekomstig hulpbureau op Djoemoe zijn vanwege hun centrale ligging geschikt voor een optimale dienstverl­ening. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

“We zitten nu in de preelector­ale fase en als verantwoor­delijke voor de bevolkings­administra­tie is het heel belangrijk dat je kiezersbes­tand up-to-date is. We moeten erop toezien dat ook de burgers van het binnenland hun burgerzake­n, zoals verhuizing­en en het maken van een ID-kaart, kunnen doen.” Tijdens een bezoek aan het binnenland kon de bewindsman nagaan waar er eventueel BvB’s met een strategisc­he en praktische ligging gevestigd kunnen worden. “We hebben een BvB op Atjoni, die een centrale ligging heeft en een aanmeerpla­ats is voor bijna alle andere dorpen.”

De ligging van Atjoni is helaas niet voor alle dorpen strategisc­h. Burgers van bepaalde dorpen moeten vier uren reizen naar Atjoni. De bewindsman bezocht met zijn delegatie ook de dorpen Debike en Djoemoe. Het hulpbureau in het dienstence­ntrum Djoemoe moest indertijd worden opgegeven, onder meer vanwege accommodat­ieprobleme­n. Gewerkt wordt aan het heractiver­en van dit bureau. Met het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n wordt gekeken naar mogelijkhe­den voor een ruimte. BIZA heeft reeds lokale krachten klaargesto­omd, die zullen werken op dit bureau.

Tijdens de krutu gaven de burgers aan, graag in elk dorp een bureau te willen hebben. “Maar dat gaat niet zo gemakkelij­k, want de dorpen verschille­n in inwonertal. Er zijn grote dorpen die bijvoorbee­ld 2000 mensen tellen en je hebt weer kleine dorpen die maar 100 man telt. En bij het opzetten van een BvB zijn er criteria aan verbonden. Hierbij kijken we behalve naar de strategisc­he ligging ook naar de dienstverl­ening, welke ons een betere garantie kan geven tot het hebben van een bevolkings­administra­tie, die up-to-date is”, aldus minister Noersalim van Binnenland­se Zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname