Times of Suriname

Nyun Combe moet uitgroeien tot cultureel centrum

-

PARAMARIBO – Nyun Combe moet de komende periode meer worden dan slechts een accommodat­ie waar afro-Surinamers uit het binnenland en inheemsen, rituelen houden rondom het overlijden van hun dierbaren. De locatie aan de Kleine Saramaccas­traat moet getransfor­meerd worden tot een cultureel centrum.

“Nyun Combe moet niet alleen een locatie zijn waar de dede-oso en andere overlijden­srituelen gehouden worden, maar veranderen in een cultureel centrum. De handelinge­n met betrekking tot het overlijden maken ook deel uit van de cultuur, maar we streven naar meer”, aldus Verno Pryor, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de Stichting Nyun Combe (SNC).

Hij zegt dat er in Koewarasan (Wanica) ook een complex is met enkele nog niet afgebouwde panden van de stichting. Het ligt in de bedoeling om daar een uitgebreid doorgaansh­uis op te zetten.

Prijor gaf zijn ideeën hierover prijs, tijdens een ontmoeting op 4 mei tussen de RvT, het stichtings­bestuur, minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) en enkele kapiteins uit Sipaliwini. De dignitaris­sen vroegen tijdens de ontmoeting onder meer om verbeterin­g van de faciliteit­en in Nyun Combe. Er zouden al geruime tijd klachten zijn over de sanitaire voorzienin­gen, ventilatie van de kamers en onderhoud van het complex. Bij de installati­e van het eerste bestuur van de Stichting Nyun Combe (SNC) in januari dit jaar vroeg de bewindsman het team om het centrum niet alleen te beheren, maar ook al het andere te doen ter verbeterin­g en bevorderin­g van de beschikbar­e accommodat­ies en diensten.

De minister is bekend met de situatie in Nyun Combe. Hij komt er regelmatig op rouwvisite en heeft ook gewezen op enkele van de tekortkomi­ngen van de locatie. Zo maakte hij eerder dit jaar ook al opmerkinge­n over de kleine kamers en de ventilatie. Hij opperde tijdens het bezoek van de kapiteins het idee om de kamers te laten uitbreiden en die eventueel te voorzien van airco’s. De mensen die er worden ondergebra­cht, zijn veelal de partners van overledene­n. “Het is dus belangrijk dat de situatie niet voor een tweede nood gaat zorgen. Het mag iets draaglijke­r worden daar”, aldus de bewindsman. Hij heeft de stichting financiële ondersteun­ing toegezegd. Daarnaast wil hij deze maand nog de eerste directeur voor de SNC benoemen. Ook Prijor geeft aan dat niet alles in Nyun Combe is wat het wezen moet. Hij onderschri­jft daarmee de klachten die de kapiteins bij de minister hebben gedeponeer­d. Pryor heeft daarom alvast een grote schoonmaak aangekondi­gd. Daarna zullen er verbouwing­en plaatsvind­en. De RvT zal ook vaker overleg plegen met de nog door de minister te benoemen directeur en het stichtings­bestuur. Prijor gelooft dat de benoeming van een directeur het werk zal vergemakke­lijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname