Times of Suriname

*HPHHQWHQ HQ VFKROHQ HHQV RYHU UHQRYDWLHN­RVWHQ VFKRROJHER­XZHQ

-

D(1 +$$* - *emeenten Eetalen de Nosten van renovaties die nodig zijn om schoolgeEo­uwen langer te laten meegaan. Daarover heEEen de EelangenEe­hartigers van gemeenten, de Easisschol­en en het voortgezet onderwijs overeenste­mming EereiNt.

91*, PO-Raad en 9O-Raad Nomen met plannen die moeten helpen Eij het oplossen van de ³gigantisch­e achterstan­d´ die de schoolgeEo­uwen heEEen. De organisati­es overhandig­en het nieuwe wetsvoorst­el aan het ministerie van Onderwijs. ³$angezien het ministerie van Onderwijs geen aanstalten maaNte om de wet te wijzigen, paNten wij met de PO-Raad en 9O-raad zelI de handschoen op,´ aldus *ertjan 1ijpels namens de 91* in een verNlaring op de weEsite.

(en gemiddeld schoolgeEo­uw is veertig jaar oud, aldus de drie. Twee op de vijI onderwijsm­edewerNers vinden dat hun schoolgeEo­uw moet worden gerenoveer­d. 9ooral de energiezui­nigheid en het EinnenNlim­aat zijn vaaN ver onder de maat. ³Dit terwijl het Eewijs voor een direct verEand tussen EinnenNlim­aat en de prestaties van leerlingen zich opstapelt.´

De aIgelopen jaren was er regelmatig onduidelij­Nheid over wie de verantwoor­delijNheid draagt voor goede schoolgeEo­uwen: gemeenten oI schoolEest­uren" Met de nieuwe aIspraNen hopen de partijen aan die onduidelij­Nheid een einde te maNen. Zo staat in de voorstelle­n dat elNe gemeente voor minstens de eerste zestien jaar een plan moet heEEen over de schoolgeEo­uwen. OoN moet de gemeente verantwoor­delijN worden voor renovatie die de levensduur van het geEouw verlengt, net als Eij nieuwEouw het geval is. 9oor renovatie, is nu nog niemand verantwoor­delijN. ³Daardoor werd geNozen voor oI nieuwEouw oI niets. 1u heEEen gemeenten de Neuze tussen nieuwEouw oI renovatie,´ aldus een woordvoerd­er van de PO-Raad.

,n de plannen staan ooN dat schoolEest­uren zelI mogen investeren in geEouwen, wat nu niet mag, en profiteren van financieel voordeel. Dit zou priNNelen slim met geld om te gaan en duurzaamhe­id Eevorderen.

De drie partijen willen dat de voorstelle­n worden vastgelegd in de wet. ³OoN al Nunnen gemeenten en schoolEest­uren zelI al handelen naar de voorstelle­n, we weten inmiddels uit ervaring dat er vaaN een duwtje in de rug voor nodig is,´ aldus vicevoorzi­tter van de 9O-raad +ein van $sseldonN.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname