Times of Suriname

Cate Blanchett hecht zich niet aan prijzen

-

Cate Blanchett is juryvoorzi­tter op het filmfestiv­al in Cannes, maar eigenlijk hecht ze zich hele maal niet aan prijzen. De twee voudig 2scarwinna­res erkende aan de vooravond van het festival dan ook direct µdat dat natuurlijk heel raar is om te zeggen in mijn functie als juryvoorzi­tter¶.

“0aar ik geloof oprecht dat alle films die in de competitie draaien, bestaansre­cht hebben. Ik kijk ook altijd verder dan alleen de beeld jes die op een festival worden uitgedeeld ik ben ook benieuwd naar wat de critici vinden, en wat het publiek heeft bepaald. *een enkele mening is zaligmaken­d.” 7wee regisseurs, -afar 3anahi en .irill Serebrenni­kov, kunnen niet aanwezig zijn bij hun premiqre omdat de Iraanse en 5ussische overheid hen huisarrest heeft ge geven vanwege eerdere gesnga geerde producties die zij hebben gemaakt. De actrice, bekend van onder meer en

wil met haar jury de films echter gaan beoordelen zonder te kijken naar de achtergron­d van de makers. “Het is geen politiek filmfestiv­al”, aldus Blanchett. “Dus we gaan geen films beoor delen voor hun politieke state ments of vanwege de achtergron­d van de makers.”

Zelfs de nieuwe film van de )ranse grootmeest­er -ean Luc *odard wil de jury gaan beoor delen zonder te denken aan zijn rijke oeuvre. “:e willen volledig met een open geest en onbevoor oordeeld kijken. :e beoordelen het hier en nu, niet het verleden of prestaties van mensen in het verleden.”

2ok actrice .risten Stewart Twilight maakt deel uit van de prestigieu­ze jury. “:at mij betreft gaan we op zoek naar een film die ons tot in het diepste van ons we zen weet te raken”, omschreef ze. “Het moet een krachtige film zijn, die wat mij betreft niet alleen nu indruk moet maken, maar ook over twintig jaar nog steeds.”

Het festival van Cannes trapt dinsdag af met de film Everybody Knows van Ashgar )arhadi. De film vertelt over een Spaanse vrouw die tijdens een bezoek aan 0adrid haar dochter kwijt raakt. De hoofdrolle­n worden gespeeld door 3enelope Cruz en haar echt genoot -avier Bardem.

(De Telegraaf/Foto:CelebEyes)

 ??  ?? Carol,
Lord of the Rings
Carol, Lord of the Rings
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname