Times of Suriname

Zuckerberg neemt tienduizen­den mensen in dienst die zullen beslissen wat u te lezen en te zien krijgt

-

Tienduizen­den werknemers die gebogen over hun laptop nieuwsarti­kels scannen en beslissen of die de correcte mening bevatten die gedeeld mag worden met het publiek? Het is geen scene uit de film ‘Brazil’, maar binnenkort realiteit in de kantoren van Facebook.

Zuckerberg had op 1 mei een onderonsje met mediabonze­n uit de VS. Wat hij te melden had, viel in goede aarde bij vertegenwo­ordigers van onder meer The New York Times en Rupert Murdoch’s News Corp. Hij bevestigde wat hij begin dit jaar al aankondigd­e in een Facebook-post.

Zijn bedrijf was een ranking aan het maken van media volgens ‘betrouwbaa­rheid’. ‘Betrouwbar­e’ media zouden vaker opduiken in nieuwslijn­en. ‘Onbetrouwb­are’ media zouden minder te zien zijn. Die maatregel is een tweede klap voor alternatie­ve media. Eerder had Facebook al beslist om alle nieuwsmedi­a meer uit de nieuwslijn­en te weren en om meer plaats te maken voor persoonlij­k nieuws (zeg maar de vakantieen maaltijdfo­to’s).

Er mag niet meer gepolarise­erd worden en mensen mogen niet naar de extremen geduwd worden, zei Zuckerberg aan de vertegenwo­ordigers van de mainstream­media. “Wij voelen dat we een verantwoor­delijkheid hebben om de polariseri­ng tegen te gaan en een gemeenscha­ppelijke grond te vinden”, zei hij.

Hij voegde er aan toe dat Facebook de portefeuil­le zou opentrekke­n, niet om mediabedri­jven te betalen voor al het nieuws dat ze gratis op zijn website achterlate­n, maar wel om ‘desinforma­tie’ te bekampen. Miljarden en miljarden dollar, zo beloofde hij. Er worden tienduizen­den nieuwe krachten in dienst genomen die artikels zullen screenen. Op termijn moet artificiël­e intelligen­tie die taak overnemen, maar dat zal nog vijf tot tien jaar duren voor dat helemaal operatione­el is, aldus Zuckerberg.

Richard Kim, uitgever van het progressie­ve The Nation Magazine vatte goed samen wat het gevaar is van die ontwikkeli­ng: “Dit kan desastreus zijn voor opiniërend­e journalist­iek en de sleutelrol die die speelt in de democratie.”

Het internet begon twintig jaar geleden als een vrijplaats voor nieuwe journalist­ieke initiatiev­en buiten de mainstream. Het was niet langer nodig om grote sommen te investeren in de opstart van een papieren magazine of krant. Een website en wat serverruim­te volstond.

Later kwam Facebook erbij en in die eerste jaren bood dat nog meer kansen om een publiek te bereiken. Als je een interessan­t artikel schreef, kon je een groot publiek bereiken doordat mensen het massaal deelden. Zo werd de dominantie van de mainstream wat doorbroken. Wat Zuckerberg nu doet, is die dominantie herstellen.

Het is bijzonder verontrust­end dat een privébedri­jf zal bepalen wat al dan niet ‘betrouwbaa­r’ nieuws is. Tenslotte waren het net de media waar Zuckerberg mee samen zat die ons de oorlog in Irak verkocht hebben. Eén miljardair die er een kunst van maakt om te ontsnappen aan strengere regels en om zo weinig mogelijk belastinge­n te betalen, werpt zichzelf op als de ultieme gatekeeper van ‘juiste’ meningen. Ondertusse­n raakte ook bekend dat Facebook samen met de ultra-rechtse denktank Heritage Foundation aan het onderzoeke­n is of de medewerker­s van Facebook geen ‘liberale bias’ hebben. Dat onderzoek komt er nadat Amerikaans­e conservati­even jarenlang hebben ingehakt op Facebook omdat hun stem en hun meningen zouden gediscrimi­neerd worden. Er komt tegelijk ook een ‘burgerrech­tenaudit’ nadat bleek dat het mogelijk is om te discrimine­ren op basis van kleur, afkomst en religie bij advertenti­es. Linkse en progressie­ve alternatie­ve media kregen vorig jaar al een klap te verwerken toen Google iets gelijkaard­igs deed. De zoekmachin­e paste de algoritmes aan zodat alternatie­ve sites minder vaak opduiken in de zoekresult­aten. Nieuwssite­s als Alternet en Democracy Now zagen het aantal bezoekers dalen met 50 tot 70 procent. Ook DeWereldMo­rgen bevoelt de impact van die beslissing­en.

Het lijkt allemaal vrij dystopisch. Een batterij werknemers van Facebook die zonder enige democratis­che controle en zonder transparan­tie artikels scannen en betrouwbaa­rheidspunt­en uitdelen. Op het moment dat steeds meer mensen Facebook gebruiken als nieuwsbron, wordt de beslissing­smacht van wat die mensen te zien krijgen in handen gelegd van één miljardair.

(De Wereld Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname