Times of Suriname

Milieubewe­gingen geschokt door voorstel Europese begroting

-

Milieuorga­nisaties zijn unaniem in hun afkeuring van de Europese Meerjarenb­egroting die door de commissie werd voorgestel­d. Het is absoluut onvoldoend­e om de uitstoot terug te dringen, het verlies van biodiversi­teit te stoppen of de economie duurzamer te maken, zeggen ze. De commissie hamert erop dat de strijd tegen de klimaatver­andering een van de toppriorit­eiten is, en in het begrotings­voorstel wordt het aandeel voor klimaatact­ie ook opgetrokke­n van de huidige 20 procent (2014-2020) naar 25 procent (2021-2027).

Het Wereldnatu­urfonds (WWF) spreekt van een “al bij al matige” stijging die niet zal volstaan om de klimaatbel­often van de EU na te komen of de economie te vergroenen, zegt het WWF. De organisati­e pleit ervoor om minstens de helft van de begroting in lijn te brengen met de strijd tegen de klimaatver­andering en natuurbesc­herming.

“Deze begroting is een klap in het gezicht van iedereen die een Europese leidersrol verwachtte op het vlak van het milieu, natuurbesc­herming of de klimaatver­andering”, zegt Andrea Kohl, directeur van het WWF in Europa. “Het is ongeloofli­jk dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan de strijd tegen de klimaatver­andering en het verlies van biodiversi­teit, net nu de wereld zich begint te realiseren in welke ecologisch­e crisis we verkeren.”

Vooral de voorstelle­n op het vlak van landbouw stuiten de organisati­es tegen de borst. Het Wereldnatu­urfonds spreekt van een “stap terug”, omdat de commissie wil snijden in het budget dat voorzien is voor milieubesc­herming. In de huidige begroting (2014-2020) is 30 procent van de directe CAP-betalingen naar boeren verbonden aan voorwaarde­n voor milieustan­daarden. Maar in het nieuwe voorstel begroting wordt die bepaling geschrapt.

“Het is schokkend dat het voorstel de huidige status quo in de landbouw beschermt, waar miljarden gepompt worden aan hulp voor een ecologisch rampzalig landbouwmo­del”, zegt Bérénice Dupeux van milieukoep­el European Environmen­tal Bureau (EEB).

Ook Marco Contiero van Greenpeace spreekt van een “schokkend voorstel, zeker gezien de schade die veroorzaak­t wordt door industriel­e landbouw. De EU hinkt al achterop wat de klimaatver­andering, water- en luchtvervu­iling en milieuscha­de betreft. Niets opzijzette­n om daar iets aan te doen, is onacceptab­el.”

Volgens de milieu- en klimaatbew­egingen is het nu aan de Europese regeringen en het Europees Parlement om deze begroting te verbeteren, “zodat de EU haar beloften kan nakomen van een groenere en eerlijkere landbouw.”

“De lidstaten moeten nu samenwerke­n met de commissie om dit voorstel recht te trekken en de prioriteit­en te hertekenen”, zegt Andrea Kohl van het WWF. “Het is zonneklaar dat de EU zijn internatio­nale verplichti­ngen niet kan nakomen door lippendien­st te leveren.” (DeWereldMo­rgen/Foto:

Werken bij de EU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname