Times of Suriname

37 klimaatmod­ellen voorspelle­n meest extreme weer in armste landen

-

De rijke landen die het meest hebben bijgedrage­n aan de klimaatver­andering zullen in de toekomst minder temperatuu­rschommeli­ngen, zoals hitte- en koudegolve­n ervaren dan arme landen. Een internatio­naal team wetenschap­pers spreekt van een “klimaatonr­echtvaardi­gheid” die niet eerder is geconstate­erd. Onderzoeke­rs van de universite­iten van Wageningen, Montpellie­r en Exeter namen klimaatmod­ellen onder de loep en concludeer­den dat de temperatuu­rschommeli­ngen buiten de tropen zullen afnemen. Daarentege­n zal de variabilit­eit toenemen in tropische landen die vaak te arm zijn om deze veranderin­gen goed aan te kunnen.

Uit de internatio­nale studie blijkt dat de temperatuu­rvariabili­teit toeneemt tot 15 procent bij elke graad opwarming door het broeikasef­fect in het Amazonegeb­ied en zuidelijk Afrika, tot zo’n 10 procent per graad in de Sahel, India en Zuidoost-Azië.

Voor hun onderzoek analyseerd­e het team 37 verschille­nde klimaatmod­ellen die zijn gebruikt voor het laatste rapport van het VNklimaatp­anel (IPCC). De resultaten wijzen op een “klimaatonr­echtvaardi­gheid” die niet eerder is geconstate­erd, stellen ze.

“De landen die het minst hebben bijgedrage­n aan de klimaatver­andering en het kleinste economisch­e potentieel hebben om de gevolgen op te vangen, worden geconfront­eerd met de grootste toename in temperatuu­rvariabili­teit”, zegt Sebastian Bathiany van Wageningen University & Research, de hoofdauteu­r van de studie. Deze toenamen zijn slecht nieuws voor ecosysteme­n en samenlevin­gen in de tropen. De studie laat ook zien dat de verhoogde temperatuu­rfluctuati­es in de tropen samengaan met droogte, waardoor de bevolking voor sterke uitdaginge­n zal staan om te voorzien in voldoende voedsel en water. “De landen die voor de dubbele uitdaging van armoede en toenemende temperatuu­rfluctuati­es staan, herbergen de helft van de wereldbevo­lking”, zegt Marten Scheffer, coördinato­r van de onderzoeks­groep. “Bovendien is de bevolkings­groei in deze gebieden ook bijzonder hoog.” (De Wereld Morgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname