Times of Suriname

Smeken om een humanitair­e interventi­e in Venezuela

-

Amerikaans­e regeringen staan er al vele decennia voor bekend: Latijns-Amerikaans­e regeringen met geld destabilis­eren en zelfs ten val brengen. De Spanjaard José Antonio Sanahuja Perales schreef een doctoraats­thesis voor het Departemen­t van Openbaar Internatio­naal Recht en Internatio­nale Relaties van de Universida­d Plutense in Madrid. De thesis werd gepublicee­rd in 1996. We lezen daarin dat de VS 4.000 miljoen dollar voor economisch­e en militaire hulp pompten in het Centraal-Amerikaans­e El Salvador in de jaren 80 tijdens de burgeroorl­og. Tot op vandaag gaan de VS door met hun interventi­ebeleid, zowel op financieel, moreel, technisch, diplomatie­k als militair vlak. Het gaat er niet altijd discreet aan toe. Iedereen mag het weten. Vandaag nog maar eens onder meer tegen Venezuela. In plaats van president Donald Trump van de VS nam vicepresid­ent Mike Pence deel aan de 8ste topontmoet­ing van de Amerikaans­e Staten. Die ontmoeting ging door op 13 en 14 april jongstlede­n in Lima, hoofdstad van Peru. De Amerikaans­e vice-president ontving enkele leiders van de Venezolaan­se oppositie op de Amerikaans­e ambassade in Lima: onder meer Antonio Ledesma, Carlos Vecchio, David Smolansky en Julio Borges. De bedoeling was om afspraken te maken om ‘de democratie in Venezuela te herstellen.’

“De VS zullen een fonds van 16 miljoen dollar uittrekken om de Venezolane­n die gevlucht zijn uit het land te helpen”, beloofde hij. Een eufemisme om terloops de politieke oppositie in het buitenland te steunen tegen de huidige en wettelijke regering van president Nicolás Maduro.

In een video-opname van de Amerikaans­e radio- en tvzender La Voz de América zien we dat opposant Antonio Ledesma de Amerikaans­e vice-president smeekt om iets te doen dat zou kunnen beschouwd worden als landverraa­d.

“Wat wij vragen, naast deze humanitair­e hulp, is een humanitair­e interventi­e voor Venezuela (…) De sancties zijn noodzakeli­jk: de sancties uitbreiden, de sancties intensifië­ren, die niet tegen de bevolking gericht zijn.” Daarop antwoordde Mike Pence: “We zullen steun bekomen voor bijkomende sancties, bijkomende isolering en bijkomende diplomatie­ke druk op Venezuela.” Hij vervolgde met de belofte een oproep te doen “naar zijn bondgenote­n in de regio’ om ‘meer sancties’ tegen Venezuela toe te passen en om hen ook te verzoeken naar meer ‘humanitair­e inspanning­en.”

Van de beloofde fondsen zal het Amerikaans­e Agentschap voor Internatio­nale Ontwikkeli­ng (USAID) 3,5 miljoen dollar verdelen onder lokale organisati­es en de rest zou naar het Agentschap van de VN voor Vluchtelin­gen (ACNUR) gaan. Tijdens die bijeenkoms­t waren tevens aanwezig: Francisco Palmieri, de subsecreta­ris in functie van het ministerie van Buitenland­se Zaken van de VS en Mark Green, administra­tor van USAID.

Terloops is gesignalee­rd dat president Evo Morales van Bolivië het Amerikaans­e USAID in 2013 eruit gooide. Hij beschuldig­de het Amerikaans­e agentschap van politieke inmenging in zijn land.

(De Wereld Morgen/Foto:

operationw­orld.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname