Times of Suriname

Dag voor Slachtoffe­rs van Terrorisme

-

Op 11 mei 2007 vond één van de heftigste terroristi­sche aanslagen ooit op Europese bodem plaats: De Spaanse metroaansl­agen in Madrid. Die eisten enkele tientallen levens en honderden gewonden. Sindsdien wordt ieder jaar de Europese Dag voor Slachtoffe­rs van Terrorisme gehouden.

Op deze dag herdenken we de slachtoffe­rs van deze en andere terroristi­sche aanslagen en staan we erbij stil hoe we deze vorm van geweld het beste kunnen bestrijden. Of, om het als de vicepresid­ent van de Europese Commissie Jacques Barrot te zeggen: “Deze dag grijpen we aan om terroriste­n te laten zien dat geen enkele terreurdaa­d onze samenlevin­g uit elkaar kan trekken.” Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek doel. In de meeste opvattinge­n over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffe­rs. In de jaren zestig pleegden in Frankrijk tegenstand­ers van president Charles de Gaulle onder de naam OAS (Organisati­on de l’Armée Secrète) vele bomaanslag­en, vooral in Parijs, om afscheidin­g van Algerije te voorkomen, onder aanvoering van de Franse ex-generaal Salan. De OAS pleegde in anderhalf jaar ruim 1.000 aanslagen en daarbij kwamen tussen de 3.000 en 12.500 mensen om het leven. De OAS had haar historisch­e wortels deels in de Cagoule. In ZuidAfrika is de Boeremag actief die volgens de regering wordt beschouwd als een rechts terreurnet­werk dat verantwoor­delijk was voor de aanslag in Soweto in 2002.

Er bestaat ook terrorisme dat door eenlingen gepleegd wordt zonder dat daar een grotere organisati­e achter staat. Met name in de Verenigde Staten zijn er zich libertarië­r noemende terroriste­n die de Staat willen afschaffen en tegen elke vorm van overheid zijn. De bekendste exponent van deze terroriste­n is Timothy McVeigh, die verantwoor­delijk was voor de bomaanslag op een overheidsg­ebouw in Oklahoma City. Nog een bekende individuel­e terrorist is Theodore Kaczynski, bekend als de unabomber, die het voorzien had op wetenschap­pers die zich met kunstmatig­e intelligen­tie bezighield­en. Hij was bang dat in de toekomst onvermijde­lijk de mensheid uitgeroeid wordt door een bovenmense­lijke intelligen­tie als die eventueel door deze geleerden in het leven wordt geroepen. In juli 2011 pleegde de Noor Anders Breivik in zijn land twee aanslagen: eerst liet hij een autobom ontploffen bij een regeringsg­ebouw in Oslo, waarbij er acht doden vielen. Daarna begaf hij zich naar het eilandje Utøya, waar hij 69 deelnemers aan een jeugdkamp van de Noorse Arbeidersp­artij doodschoot.

(Bron: FijneDag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname