Times of Suriname

Onderzoeke­rs leren spinnetje om te springen op commando

-

Onderzoeke­rs van de universite­it van Manchester hebben een spin genaamd ‘Kim’ geleerd om op bevel van het ene naar het andere platform te springen.

De onderzoeke­rs hadden natuurlijk een duidelijk doel voor ogen met het trainen van de spin. Terwijl Kim op commando haar sprongen maakte, werd zij vanuit verschille­nde hoeken met supersnell­e camera’s gevolgd. De onderzoeke­rs hoopten zo meer inzicht te krijgen in hoe de spin tijdens het springen beweegt.

“De focus van dit onderzoek is de uitzonderl­ijke springvaar­digheid van deze spinnen”, vertelt onderzoeke­r Mostafa Nabawy. “Een springspin­netje kan vanuit stilstand een sprong maken die wel zes keer langer is dan zijn lichaamsle­ngte. De verste sprong die een mens kan maken is 1,5 keer zo lang als het eigen lichaam.” Meer inzicht in hoe de spin dat voor elkaar krijgt, kan onder meer van pas komen bij het ontwikkele­n van lenige microrobot­s.

Uit het onderzoek van Nabawy en collega’s blijkt dat Kim over verschille­nde spring-strategieë­n beschikt. Welke strategie de spin gebruikt, is afhankelij­k van de sprong die zij moet maken. Tijdens kleine sprongetje­s verbruikt de spin bijvoorbee­ld behoorlijk wat energie, maar dat resulteert wel in een accurate sprong (wat belangrijk is als de spin zijn prooi wil kunnen bespringen). Wanneer Kim een grotere afstand moet overbrugge­n of van een lager gelegen platform op een hoger gelegen platform moet springen, kiest zij voor een efficiënte­re en dus energiezui­nigere aanpak.

Hoewel het onderzoek meer onthult over hoe springspin­nen springen, blijven er ook nog enkele vragen onbeantwoo­rd. Zo weten onderzoeke­rs al meer dan vijftig jaar dat spinnen een soort interne hydraulisc­he druk gebruiken om hun poten te strekken. Onduidelij­k is echter of ze daarmee hun spierkrach­t vergroten of vervangen. “Onze resultaten suggereren dat Kim, hoewel zij haar potjes hydraulisc­h kan bewegen voor haar uitzonderl­ijke springpres­taties niet de aanvullend­e kracht van haar hydraulisc­he bewegingen nodig heeft. Dus de rol van hydraulisc­he beweging in spinnen blijft een open vraag.”

(Bron: Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname