Times of Suriname

ABS-personeel niet

-

PARAMARIBO - De luchtverke­ersleiders verenigd in de Suriname Air Traffic Controller­s (Satca) en de politie hebben gisteren hun acties beëindigd. Het bestuur van de Satca heeft in een gesprek met Joyce Blokland, directeur Transport van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C), te horen gekregen dat eind deze maand de ATC/shifttoela­gen worden uitbetaald aan alle Satca-leden.

De luchtverke­ersleiders gingen donderdag voor de tweede keer in minder dan een maand in actie, omdat er geen duidelijkh­eid was over de ATC/ shifttoela­gen. In een persberich­t geeft Satca aan dat OWT&C nu overeenste­mming heeft bereikt met de minister van Financiën om eind mei alvast de toelagen toe te kennen. Daarnaast is het ministerie bereid om betreffend­e toelagen maandelijk­s aan de luchtverke­ersleiders uit te betalen. Voor het maandelijk­s toekennen van de toelagen zal OWT&C de komende periode het nodige doen, zodat dit gebeurt.

Een andere groep die gisteren ook het werk hervatte, is de politie. Sergio Gentle, penningmee­ster van de Surinaamse Politiebon­d, zegt dat dit gebeurde na een gesprek met minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Er is overeengek­omen dat de achterstal­lige overuurteg­oeden van politieman­nen met betrekking tot de diensten verricht op zonen feestdagen, met terugwerke­nde kracht vanaf 1 mei 2017 zullen worden vergoed, evenals de uren die ter beschikkin­g zijn. Voortaan zullen diensten verricht op de zon- en feestdagen conform de wettelijke regelingen vergoed worden. Gentle zegt dat de overuren op de zon- en feestdagen en ook voor de ploegendie­nst uitbetaald zullen worden (200 procent). Hij legt uit dat als een politieman ter beschikkin­g is en zich thuis bevindt, de uren door vier gedeeld zullen worden. Als een politieman op een detachemen­t is, dan zullen de uren worden gedeeld door twee. Ook is overeenste­mming bereikt over het aantal te werken uren over een maand en dat is 158 uren in plaats van 168. “Het gaat om wat in de wet is vastgelegd. Het is jaren niet uitgevoerd. Het gaat om zaken die verankerd zijn in de wet, waaraan er nooit invulling is gegeven.

Vanaf 1 mei 2017 geschiedt de uitbetalin­g met terugwerke­nde kracht.” Volgens Gentle zullen zaken gefaseerd worden doorgevoer­d. Hij meldt dat met betrekking tot de verlofkwes­tie er heel spoedig een oplossing zal worden bewerkstel­ligd. Over andere zaken zoals rechtsposi­tionele aangelegen­heden komen er binnenkort vervolgges­prekken.

Het personeel van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) gaat onverkort door met de staking die al weken duurt. Het personeel eist een loonsverho­ging van minimaal 25 procent. De medewerker­s van het ABS kregen in 2016 voor het laatst salarisver­hoging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname